Hjallerup Marked: Stadig en folkefest efter 272 år

I dag åbner Nordeuropas største hestemarked i Hjallerup. Der ventes op mod 200.000 gæster.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Sommervejret har meldt sin ankomst i Nordjylland. Dermed er der lagt op til en perfekt weekend for Hjallerup Marked.

Traditionen tro tyvstartede markedet i går med en såkaldt forprang, hvor gæsterne lige kan snuse til markedsstemningen, inden det for alvor går i gang i weekenden.

Hjallerup Marked er Nordeuropas største hestemarked, og i dag kommer der mellem 400-500 heste.

Selvom antallet af heste er faldet noget, siden det var på sit højeste i perioden 1930-1950, hvor der kom op mod 20.000 heste til markedet, er de en vigtig del af markeds dna og er stadig markedets kendetegn.

Jens Peter Nielsen er kommet på marked hele sit liv. Hans far har været med på markedet i over 70 år, og derfor er det blevet en hel familietradition.

- Der er en eller anden særlig stemning, som er svært at forklare. Som barn havde jeg helt ondt i maven af spænding, inden vi skulle af sted til markedet, siger han.

Familien mødes på markedet fra nær og fjern.

- Det er næsten mere højtideligt end juleaften, siger han.

  • Jens Peter Nielsen (nederst th.) er kommet på markedet hele sit liv. Hans far er kommet på markedet i over 70 år. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
  • Hestepladsen er ved at blive gjort klar på Hjallerup Marked. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
  • En af de faste gæster på marked er Låsby-Svendsen, som er mødt tidligt op. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
1 / 3

Markedet har i dag udviklet sig til en kæmpe folkefest, hvor gæsterne udover kræmmerboder og heste også kan opleve Nordens største omrejsende tivoli og en masse livemusik.

Det første marked blev afholdt helt tilbage i 1744, hvor det var den lokale kromand, som stod for markedet. En tradition som holdt helt til 1965, hvor markedet blev byens eje.

Befolkningstallet i Hjallerup bliver mangedoblet fra de omkring 4.000 indbyggere til op mod 200.000 gæster, som besøger markedet for at prutte om prisen på alt lige fra kaniner til blomster fra sutsko til julenisser.

Det kan de gøre i de godt 550 kræmmerboder, som stilles op på pladsen.