Hjemlige omgivelser skal forhindre bæltefiksering af psykiatriske patienter

Sansehaver, lysere farver på væggene, motionstræning og bedre kontakt mellem personale og patienter, skal nedbringe antallet af bæltefikseringer i Psykiatrien i Region Nordjylland.

Mere hjemlige omgivelser på de psykiatriske afdelinger skal halvere antallet af bæltefikseringer og tvangsmedicineringer. (Foto: Steffen Nielsen- DR Syd)

Farver på væggene, bedre lys og mulighed for at dyrke motion eller passe en køkkenhave skal få psykiatriske afdelinger til at emme mere af hjem end af hospital.

Det skal give mere tryghed og nedbringe brugen af tvang mod patienter, siger Nicolaj Johansson, der er leder af projekt "nedbringelse af  tvang" hos Psykiatrien i Region Nordjylland.

Som et fuglebur med gitter omkring

I dag har patienterne på den lukkede afdeling på pyskiatrisk afdeling i Aalborg udelukkende en lille aflukket gård på 16 kvadratmeter, hvor de kan gå ud, når der skal trækkes frisk luft.

Ifølge Nicolaj Johansson er det nærmest som et forstørret fuglebur og Martin Kristensen, der er varetægtsfængslet og indlagt på afdelingen, er enig i, at der ikke er meget hygge.

-  Der er ikke engang en blomst derude, og det ligner jo nærmest en fængselsgård i Horsens, siger Martin Kristensen.

Bæltefiksering og tvang skal halveres

Psykiatrien i Region Nordjylland har netop fået 10,4 millioner kroner fra ministeriet for Sundhed og forebyggelse.

Målet med projektet er at nedbringe bæltefiksering og tvangsmedicinering med 50 procent i 2020.

Det skal altså blandt andet ske gennem mere hjemlige omgivelser og fysisk træning, hvor patienter og personale lærer hinanden bedre at kende.

- Der bliver tænkt nogle andre tanker og man ser hinanden på en anden måde, siger Nicolaj Johansson.

Projektleder: Vi ser mennesket bag patienten

Ifølge ham ser de ansatte en anden side af patienterne, når de vante roller bliver lavet lidt om og de for eksempel træner i motionsrummet eller lytter til musik i sansehaven.

- Vi får ligesom mulighed for at se mennesket bag, fordi det er en helt anden adfærd, der kommer til udtryk, når man er i de her aktiviteter, siger projektlederen. 

Han nævner som eksempel en episode, hvor en patient smed med borde og stole.

- To minutter efter fik vi ham til ro og var ude at gå en tur, fordi vi kendte ham rigtig godt. Derved hindrede man rent faktisk en bæltefiksering af vedkommende, siger Nicolaj Johansson.

Patient: Kan give mere tillid til personalet

Martin Kristensen ser også frem til mere hjemlige forhold og til at kunne deltage i aktiviterer og på den måde komme til at kende personalet bedre. Og ikke mindst blive mere tryg ved de ansatte.

- Tillid er vigtig inde i det her system, fordi du har tanker, som du har brug for at tale med andre om, siger Martin Kristensen, der er varetægtsfængslet og sidder på den lukkede afdeling på psykiatrisk afdeling i Aalborg.

De 10,4 millioner kroner skal fordeles mellem de ni lukkede afdelinger på Brønderslev og Aalborg Psykiatriske Sygehus.