Højere priser redder landmænd fra konkurs

Kurven er knækket, så færre landmænd er gået fra gården i årets første måneder.

Færre landmænd end sidste år har måttet køre maskinerne permanent i garagen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Du må af med lidt mere for frikadellefarsen og mælken, når du står i supermarkedet, men de højere priser er godt for landmændene.

Sidste år satte rekord med 200 konkurser indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri. Det svarer til 17 konkurser om måneden, men i løbet af i år er kurven knækket, så tallet nu er 15 om måneden.

- Generelt betyder prisstigninger, at der er færre konkurser, siger advokat og partner Jens Axel Kruchov fra STORM Advokatfirma i Aalborg, der er specialist i konkurser og landbrug.

- Trykket er taget af, fordi vi har fået nogle prisstigninger på hovedsageligt svinekød. Mælkeproducenterne er stadig bagefter, siger advokaten.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der i årets første fire måneder 61 konkurser i landbrug og fiskeri. Sidste år var der 98.

- Vi vil dog fortsat se konkurser. Gæld i kølvandet på finanskrisen tynger fortsat nogle, siger Jens Kruchow.

- Der er nogle, der desværre fortsat har et efterslæb med investeringer og nogle huller, der blev lavet. De er kraftigt udfordret, siger han.

Niveauet for konkurser er stadig højt

Derfor opfordrer Jens Kruchow landmændene til at tænke langsigtet, når det nu går lidt bedre.

- Hvis der skal være en læring fra krisen, så kunne det være en god idé, at man brugte de gode tider til at tænke på, hvordan man står bedre polstret, hvis krisen kommer igen, siger han.

Han mener, at landmænd bør se på, om de bruger muligheden for at ændre ejerform fra personligt eje til selskab, så de ved en konkurs ikke hæfter personligt.

Hos landboorganisationen LandboNord er der ikke udelt begejstring over udviklingen, selvom konkurserne bliver færre. Antallet af bedrifter, der må parkere majetærskeren permanent, er nemlig stadig højt.

- Vi trængte til højere priser, men vi har da ikke armene oppe på den måde. Vi glæder os over, at priserne er steget og håber, de holder længe, således at så mange som muligt har chancen for at drive deres bedrifter videre, siger formand for LandboNord Niels Vestergaard-Salling og vender sig mod bankerne, der nu får mulighed for at sælge bedrifter fremfor at tvangsauktionerere dem.

- Det er klart, at bankerne har øje på de bedrifter, der ikke har skabt overskud gennem lang tid og så vil der ske en afvikling over tid, siger han.

Facebook
Twitter