Hold øje med din kælder: Stigende grundvand er 'en pæn stor udfordring'

Højere grundvand giver udfordringer for kælderejere, og her betaler det sig at være opmærksom, lyder rådet fra Bolius.

Fugtige og våde kældre er et stigende problem, lyder det fra Bolius. (© DR Nyheder)

Haver og marker er dyngvåde efter lange perioder med masser af regnvejr, og grundvandet er flere steder i landet steget med en til to meter.

Er du uheldig, så har det allerede resulteret i våde strømpesokker, når du er trådt ned i dit kælderrum, og hvis ikke så kan du risikere det i fremtiden, som følge af større mængder nedbør over Danmark.

- Det er en pæn stor udfordring. Der kommer mere grundvand, og det kommer mange steder i Danmark, siger Tue Patursson, der er ekspert i byggeteknik og klimasikring hos boligorganisationen Bolius.

I den sammenhæng er det en god ide at holde et vågent øje på sin kælder, lyder rådet.

- Vi forventer jo at have grundvandet et godt stykke under vores kælder, men lige så stille kommer det nedefra og finder en revne i gulvet, eller hvis gulvet er intakt og fornuftigt bygget op fra den nederste del af væggene, siger Tue Patursson.

Han fortæller, at problemerne med grundvand, der når kælderhøjde, vil være meget lokalt bestemt, afhængigt af hvordan din bolig er placeret, og at det kan være svært at opdage, om vandet blot er almindeligt overskudsvand fra oven eller stigende grundvand, som kan give dig alvorlige problemer fremover.

Her bør man besigtige sin kælder nøje over længere tid, hvis man vil have en fornemmelse af, hvad der er galt.

- Man skal være lidt opmærksom på sin kælder fra år til år og se, om der lige pludselig er fugt eller små vandpytter, som ikke har været der tidligere, siger Tue Patursson.

Hvis først skaden er sket, er det begrænset, hvad man selv kan gøre.

Kælderen er generelt mere fugtig end andre rum i huset, og du kan forsøge at holde vandet væk med ventilation eller en affugter, og man kan sågar også have en vandpumpe stående i en periode. Men det nytter ikke, når ulykken er ude.

- Det er symptombehandling, og man får ikke stoppet problemet, påpeger Tue Patursson.

Han råder til, at man får fagmænd til at kigge på sagerne, hvis man har mistanke om vand, der kommer op nedefra.

- En autoriseret kloakmand kan komme og se, om der er problemer med rørene eller måske grundvandet. Men det sikre vil nok være at få en byggesagkyndig eller byggerådgiver til at komme, for han kan ligesom danne sig sig et helhedsaftryk ved at kigge på de forskellige dele af konstruktionerne, siger han.

Til Jyllands-Posten og DR Nyheder kalder professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen, de større mængder nedbør og grundvandsstigningerne for et af de største og mest oversete klimaproblemer i Danmark.

Facebook
Twitter