Homoseksuelle har oftere selvmordstanker

Der er behov for gode rollemodeller, hvis negativiteten mod bi- og homoseksuelle skal vendes. Det mener en professor i sexologi.

Hvis du er bi- eller homoseksuel, er der dobbelt så stor sandsynlighed for, at du har haft selvmordstanker eller forsøgt at begå selvmord, som hvis du er heteroseksuel. Det viser flere undersøgelser.

Det overrasker Christian Graugaard, læge og professor i sexologi ved Aalborg Universitet.

- Der er noget, der tyder på, at der er en vis homo-negativitet i befolkningen, siger han.

 

Nemt at hade nogen, man ikke kender

Den opfattelse deler Richard Heers, talsperson for LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

- Det tror jeg helt bestemt, han har ret i. Det mærker vi, og det mærker man jo også personligt som homoseksuel, siger han.

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at 40 procent af eleverne i Aalborg Kommunes 9. klasser ser negativt på sex mellem to mænd. Den viser også, at tre fjerdedele af dem ikke kender nogen homoseksuelle personer.

- Det er nemt at hade nogen, man ikke kender, som er fremmede og ansigtsløse. Men lige så snart folk får en personlighed eller en stemme, bliver de langt mere synlige og acceptable, siger Christian Graugaard.

 

Behov for gode rollemodeller

Derfor mener han, der er behov for homoseksuelle rollemodeller.

- I mange forskellige versioner - ikke bare glitrende mediebøsser eller smarte lesbiske sangerinder, men et stort spektrum af almindelighed, siger Christian Graugaard.

 

Fokus på det hele menneske

God idé, mener Lars Jensen, næstformand for Niris, som er en forening for homo- biseksuelle og transkønnede i Aalborg.

- Men så skal man lade være med at fokusere på, at de mennesker er homoseksuelle, men gøre dem til rollemodeller for det, de ellers kan. Så er homoseksualiteten noget, der ligger ved siden af, siger Lars Jensen.

Ifølge Center for Alternativ Samfundsanalyse er der mellem 190.000 og 340.000 homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede i Danmark - men en del skjuler deres seksuelle præference for omverden.

Facebook
Twitter