Hotelgæst fra nedbrændte Svinkløv: Et kæmpe held, at ingen kom til skade

Gæsterne på Svinkløv Badehotel måtte selv slå alarmen til og evakuere hotellet, da det pludselig stod i brand.

Branden på det over 90 år gamle Sinvkløv Badehotel opstod som følge af en defekt i en tørretumbler. (Foto: Rasmus Skaftved © Scanpix)

Trine Nielsen var blandt de overnattende gæster den nat for en uge siden, da Svinkløv Badehotel brød i brand og i løbet af timer brændte helt ned til grund.

Kort efter midnat, natten til mandag, ligger hun i sin seng og sover.

- Jeg vågner klokken halv et, fordi jeg har det lidt varmt, og tjekker, at vinduet står åbent. Min mand vågner også. Han har en god næse og synes, der lugter lidt brændt, fortæller Trine Nielsen, der normalt bor i Horsens.

Hendes mand går ud på gangen og ud til toilettet, og han kommer tilbage og siger, at han nu er sikker på, at der lugter brændt.

På det tidspunkt er klokken 20 minutter i et, og parret er en anelse usikre på, hvad de skal gøre. Men så går alt lyset på hotellet.

- Så ved vi, at vi skal ud, siger Trine Nielsen.

Selvom det er mørkt, ved de, hvor de skal gå hen. De bor tæt på endegavlen og ved, hvor brandtrappen er.

- Da vi kommer ud, er der også et andet par. Kvinden er engelsktalende og råber 'fire, fire', og sammen går vi rundt og ser, at der kommer røg op fra kælderen.

- Vi begynder at råbe. Der er stadig bælgravende mørkt, helt stille og øde på gangene, fortæller Trine Nielsen.

Svinkløv Badehotel havde en røgalarm og en intern brandalarm, der skal betjenes manuelt. Men de giver endnu ikke lyd fra sig.

- Da vi er ved gangen og toilettet, kan min mand høre en svag, svag biblyd. Jeg hører den ikke på noget tidspunkt, og det er i hvert fald ikke noget, der kan vække nogen, siger Trine Nielsen.

- Vi ved fra andre gæster, der har været der, at de hørte vores råb, og at det var det, der fik dem op og ud, fortsætter hun.

På vej ud får en af gæsterne fundet den interne brandalarm, knuser glasset og trykker alarmen i gang, og samtidig ringer Trine Nielsen til 112 og alarmerer brandvæsnet.

Trine Nielsen understreger, at hun intet har at udsætte på forpagterparret for hotellet, som senere kommer til stedet og får gjort mandtal på gæsterne.

Men hun er rystet over, at gæsterne selv måtte opdage branden, selv måtte slå alarm og selv måtte evakuere hotellet.

- Det kunne være gået rivende galt. Det er et kæmpe held, at ingen kommer til skade, siger Trine Nielsen, der mener, at brandreglerne for ældre hoteller et alt for lempelige, når det er sådan, det skal foregå.

Hun tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis branden var opstået en nat med kraftig vind. I mandags var vejret helt stille.

- Heldigvis, siger Trine Nielsen.

FAKTA:

  • Klokken 00:48 modtog politiet anmeldelsen om brand på Svinkløv Badehotel.

  • På det tidspunkt var der 48 overnattende gæster, der alle blev reddet ud i sikkerhed.

  • Badehotellet var samme morgen brændt ned til grunden, trods indsats fra bandvæsenet i Fjerritslev med assistance fra Brovst og Løgstør samt beredskabet i Thisted.

  • Senere i dag holdes der pressemøde om badehotellets fremtid.