Hundredvis af borgere søger råd efter indbrudsbølge: Vil ikke have ubudne gæster

Knap 500 borgere søgte i aftes råd til at sikre deres huse efter en stribe indbrud i det nordjyske.

En tidligere indbrudstyv demonstrerede i aftes i Aalborg, hvor nemt det er at bryde et vindue op. (Foto: Claus bech © TrygFonden)

Antallet af anmeldelser om indbrud er generelt faldende, men specielt i Nordjylland har oktober og november givet travle dage for politiet, og så sent som i weekenden blev der begået 55 indbrud i Nordjylland

På den baggrund var næsten 500 mennesker i aftes samlet i Aalborg til borgermøde i samarbejde med kommunerne, Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd for at få gode råd til, hvordan man bedst sikrer sig mod ubudne gæster.

En af dem, der var mødt op var Bente Weber fra Aalborg, der i hende og mandens hus har haft indbrud ikke færre end fem gange på ti år.

- Første gang tror jeg, at jeg gik rundt om mig selv en time, inden det gik op for mig, at der havde været nogen inde i vores hjem og rode det hele igennem. Det kunne jeg næsten ikke komme mig over, siger Bente Weber.

Ved det første besøg gik tyvene efter husets sølvtøj og anden gang tog de alt, hvad der var af arvegods og kongeligt porcelæn.

- Det var jeg bundulykkelig over, men efterhånden har jeg fået hård hud på brystet.

- Jeg må sige til mig selv, at det er døde ting. Det er ikke mig, de har slået ned, men det er grænseoverskridende, for det gør noget ved én, at andre ikke har nogen respekt for andres ejendom. Det er så svært at forstå, siger hun.

Vent med at anskaffe en alarm

Siden har Bente Weber forsøgt at undgå at have for mange genstande i hjemmet, som hun ved kan tiltrække tyvenes opmærksomhed, og et par af gangene er tyve også brudt ind for efterfølgende at gå tomhændet bort.

Nu er huset sikret med en alarm, der sender besked til hende og mandens mobiltelefon, hvis nogen er trængt ind i hjemmet, så de slipper for ubehagelig overraskelser, og vinduer og døre er blevet gået efter og sikret.

Og faktisk er vinduer og døre det første, man bør give et kig, hvis man vil prøve at holde tyven på afstand.

Det siger sikkerhedsrådgiver for Trygfonden og tidligere politimand Jørn Juhl Nielsen:

- Det vigtigste råd er, at man skal prøve at kigge på sin egen bolig med indbrudstyvens øjne. Hvis du ville gå indbrud i din egen bolig, hvor ville du så gøre det henne? spørger han.

- Prøv at gå en tur rundt om og læg mærke til, hvor du ikke kan ses ude fra vejen, og hvor der er et vindue, der har en størrelse, så du kan komme ind ad det, hvis du brækker det op. Det er det sted, tyveknægten vil finde.

Han fraråder til gengæld, at man som det første går ud og køber sig en tågekanon eller en alarm, der kan bimle og bamle over hele kvarteret.

- Det er det forkerte sted at begynde. Man skal starte med at sikre, at karmene, som yderdørene sidder fast i, ikke er mørnede, og at det murværk som karmen sidder fast i er frisk og godt. Så kan du kigge på om låsene er moderne eller trænger til at blive skiftet, siger han.

Lad være med at gøre dig selv utryg

Sådan bør man gå fra dør til dør og vindue til vindue og sikre sig alt er i orden.

- Og så er tiden inde til at vurdere, om man stadig føler behov for en alarm. På den måde sætter man den ikke på en papkasse, men et hus, man har lavet en grundsikring på, siger han.

I det hele taget råder Jørn Juhl Nielsen folk til at tage sine forholdsregler og samtidig sørge for, at man ikke en dag står med et hus, der til forveksling ligner en sikret bunker.

- Det er meget vigtigt, at man ikke laver ’overkill’ på det, for så minder man sig selv om, at man skal gå og være utryg. Det er slet ikke meningen. Man skal i god dansk ånd og tradition sikre sit hjem til et niveau, hvor man ikke gør det utrygt for sig selv.

- Men hvis vi alle sammen gør det lidt mere besværligt for indbrudstyven, så vil det helt sikkert blive mindre attraktivt at bryde ind i folks villaer, siger han.

Igen på torsdag er der borgermøde om indbrud i Nordjylland. Denne gang i Hjørring, hvor der nu er oprettet venteliste efter 550 tilmeldinger.