'Husfe' hjælper Kathrine med at huske pillerne: 'Ellers kan jeg godt glemme det'

Medicinhåndtering er en stigende udfordring for efterskolerne, mener forening.

Kathrine Jensen er en af de elever på Ranum Efterskole College, som får udleveret medicin. (Foto: Magnus Munk Kristiansen © DR Nórdjylland)

Efterskolerne i Danmark er populære som aldrig før. Faktisk begyndte flere end 30.000 elever på efterskole i dette skoleår. Det er det højeste antal nogensinde.

For eleverne kan det være noget af en udfordring at flytte hjemmefra og starte på en hel ny skole. Men nogle af elever kæmper også med andre udfordringer.

Flere elever kommer nemlig også med en diagnose i rygsækken. Det oplever man hos Frie Skolers Lærerforening.

Og det giver helt nye udfordringer for personalet på efterskolerne, som nu også skal hjælpe eleverne med deres medicin.

- Der er ingen tvivl om, at vi oplever det som en stigende udfordring. Vi får flere henvendelser fra lærere, som står med den her udfordring, siger Uffe Rostrup, der er formand for Frie Skolers Lærerforening.

Ifølge ham er det et stort ansvar for lærerne at håndtere medicinen for eleverne.

- For nogle lærere er det forbundet med en vis utryghed at skulle udlevere piller til eleverne og stå med det ansvar. Tænk, hvis man kommer til at give dem noget forkert, siger han.

Den utryghed kan formand for efterskolerne i Nordjylland Ann Marika Leth Klinge godt genkende.

- Der er risici ved at skulle håndtere medicin, så jeg kan godt forstå, at vores personale er bekymrede for at stå med det ansvar, siger hun.

Ikke et tema for fem år siden

Ann Marika Leth Klinge kan godt mærke, at der er kommet flere elever med diagnoser på efterskolerne. Især elever med en psykisk diagnose.

- For fem år siden var det overhovedet ikke et tema. Der var det så utrolig få elever, som skulle have medicin, siger hun.

En af løsningerne kan være, at man ansætter særligt personale til opgaven.

- Flere efterskoler ansætter trivselsmedarbejdere eller en 'skolemor'. Det er ansatte, som tager sig af trivsel. De kunne også tage sig af medicinhåndtering, siger Ann Marika Leth Klinge.

Husfeen hjælper de unge med medicinen

Et af de steder, hvor man har ansat særlige trivselsmedarbejdere, er på Ranum Efterskole College, som er Danmarks tredje største efterskole. Her kaldes de 'husfeer' eller 'husalfer'. De er også begyndt at hjælpe eleverne med deres medicin.

Karina Jensen Dahl er 'husfe' på efterskolen. Hver morgen giver hun medicin til de elever, som skal have det.

  • Karina Jensen Dahl er husfé på Ranum Efterskole College. Hver morgen udleverer hun medicin til dem, der skal have det. (Foto: Magnus Munk Kristiansen © DR Nórdjylland)
  • Eleverne kan også få pakket deres medicin i poser på efterskolen, hvis der for eksempel skal rejses. (Foto: Magnus Munk Kristiansen © DR Nórdjylland)
  • Medicinen bliver opbevaret i et særligt lokale på Ranum Efterskole College. (Foto: Magnus Munk Kristiansen © DR Nórdjylland)
1 / 3

- Det giver eleverne en tryghed, at de kan komme her hver morgen og få udleveret deres medicin. Vi kan også hjælpe dem med andre ting som for eksempel lægetider, siger hun.

Elev: Det skaber en sikkerhed for mig

Kathrine Jensen er elev på Ranum Efterskole College. Hun får udleveret sin adhd-medicin på skolen, og hun er glad for, at personalet kan hjælpe hende.

- Det skaber en sikkerhed for mig, at der er en voksen, som har styr på, at jeg får min medicin, og jeg ved, at medicinen bliver opbevaret sikkert, siger hun.

Kathrine Jensen er lige startet på efterskolen, samtidig med at hendes dosis af medicin bliver sat op. Derfor er hun glad for, at der er en 'husfe' til at hjælpe hende i en travl skoledag.

- Nogle gange har jeg bare travlt, og så kan jeg godt glemme medicinen. Så er det rart, at der er en voksen, som kan huske mig på, at jeg skal tage min medicin, siger hun.

Efterskolerne får et større ansvar, når der kommer flere elever med en diagnose. Derfor må selv små efterskoler også afsætte ressourcer til det her område, mener forstander på Ranum Efterskole College Olav Storm.

- Når man har ansvaret for så mange unge mennesker, så må man også prioritere det her område. Vi lever i et samfund, hvor man sætter større fokus på det ansvar, man har som voksen og institution, siger han.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at hver enkelt skole udarbejder konkrete retningslinjer for medicinhåndtering.