Husk lige tandbørsten: God mundhygiejne mindsker risikoen for infektioner

Skal du opereres, så kan det være en god idé at børste tænder grundigt inden, viser forsøg på Aalborg Universitetshospital.

God mundhygiejne kan halvere antallet af infektioner hos hjerte-lungepatienter, viser erfaringer fra Aalborg Universitetshospital. (Foto: Frederik Holst © DR Nórdjylland)

Da 72-årige Lykke Marianne Kronborg skulle opereres i hjertet, blev hun bedt om at børste tænder og skylle munden med klorhexidin fire gange dagligt.

Et nyt projekt fra Aalborg Universitetshospital peger nemlig på, at risikoen for infektioner mindskes markant, hvis patienterne har en god mundhygiejne.

I alt har man bedt godt 400 patienter på hjerte-lungekirurgisk afdeling om at gøre det samme som Lykke Marianne Kronborg – og resultaterne viser, at kun seks procent efterfølgende blev ramt af en infektion mod normalt 12 procent.

Derfor gør Lykke Marianne Kronborg også gerne lidt ekstra ud af tandbørstningen.

- Det er jo én selv det drejer sig om. Og det kan jo betyde, at man kommer hurtigere hjem igen, siger hun.

Når det kan være relevant med god mundhygiejne, skyldes det, at der findes rigtig mange bakterier i mundhulen, som nemt kan blive ført videre rundt i kroppen i forbindelse med en operation.

Det gælder for eksempel, hvis man skal have ført et rør ned gennem halsen, som hjælper en med at trække vejret, eller lignende indgreb.

Kan måske bruges andre steder

Hvis patienter med metoden kan undgå efterfølgende infektioner, betyder det samlet set mindre smerte under forløbet, siger projektsygeplejerske ved Kvalitet og Sammenhæng på Aalborg Universitetshospital, Anita Tracey.

- Det giver mindre lidelse for patienterne, fordi de ikke skal være indlagt til at få antibiotika, når de har fået en stor hjerteoperation.

Hun fortæller, at man andre steder har opnået lignende resultater ved at introducere god mundhygiejne for KOL-patienter og folk, der skal opereres i spiserøret.

Men god mundhygiejne kan også vise sig at være en god idé ved operationer andre steder i kroppen.

Når vi er syge, er vores immunsystem presset, og derfor kan farlige bakterier nemmere sprede sig fra et sted i kroppen til et andet.

- Vi går ud fra, at det kan hjælpe alle patienter, der er indlagt på hospitalet og skal have en operation, og vi vil derfor prøve at implementere det andre steder også, siger Anita Tracey, der fremhæver tandbørstning som en nem og billig måde at bekæmpe infektioner på.

Grundig tandbørstning kan dermed også blive relevant i forbindelse med hofteoperationer eller for folk, der skal behandles for et brækket ben.

Man skal dog ikke sidder derhjemme og tro, at mundskyl som klorhexidin er et vidundermiddel, hvis man er rask og gerne vil undgå at blive syg.

Bruger man klorhexidin i mere end tre uger ad gangen, ændrer det således den naturlige flora i munden, og det kan føre til svampe og lignende.

Derfor er det kun i få dage op til en operation, at metoden er relevant.

Facebook
Twitter