Hver tredje kontakt med lægen skal fremover foregå virtuelt

En sundhedsøkonom mener, det er win-win for både sundhedsvæsen og patienter.

74-årige Preben Sommer Lundin skal til kontrol for diabetes flere gange om året. I tre ud af fire tilfælde foretrækker han, at det foregår over video. (Foto: © Christine Nørgaard - DR Nordjylland)

Det kan være svært at klemme en tid ind hos lægen i en travl hverdag.

Og det kan også være ganske tidskrævende, hvis du har behov for at se lægen flere gange i løbet af året.

For både sundhedsvæsnets og patienternes skyld vil man derfor øge antallet af virtuelle konsultationer, hvor du for eksempel har kontakt med lægen over video.

Det gælder for eksempel i Region Nordjylland og Region Syddanmark, hvor man sigter efter, at omtrent hver tredje ambulante konsultation – de tilfælde, hvor der ikke er brug for indlæggelse – skal foregå virtuelt.

- Der er et ønske om, at mere kan klares - der hvor det selvfølgelig fagligt er okay - med virtuel kontakt til sundhedsvæsnet. Det kan spare tid på transport og gøre tingene lidt nemmere for patienterne, siger formand for regionsrådet i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V).

I Region Nordjylland lægger andelen af virtuelle konsultationer allerede på 27 til 28 procent.

En af dem, der nyder godt af det, er 74-årige Preben Sommer Lundin fra Nørresundby, der er diabetespatient og skal til kontrol flere gange om året.

Preben er til læge i sin egen stue

Han har kontakt med sygehuset over en app på sin iPad, som han logger på et kvarter før, konsultationen starter, og behøver ikke engang at åbne sin hoveddør.

- Man behøver heller ikke at gøre sig fiks og færdig og se godt ud. Her kan man sidde i sin egen stue og få forbindelse med lægen på sygehuset inden for en ti minutters tid, fortæller han.

På den virtuelle konsultation snakker de blandt andet om talværdier fra den blodprøve, der er blevet sendt forinden. I tilfælde, hvor der er opstår nogle problemer, som han gerne vil drøfte med lægen, foretrækker han dog fortsat at tage på sygehuset.

- Men jeg vil sige, at tre ud af fire gange, der er videokonsultation en ganske udmærket ting.

Og Preben Sommer Lundin tror også, det kan være en fordel for andre end diabetespatienter, hvis de får valget.

- Helt bestemt. Jeg tror, der kan spares meget tid både for sygehuset, for lægen og personalet, men også for patienten og borgeren. Det er helt klart tidsbesparende.

Preben Sommer Lundin logger på app'en 15 minutter før sin konsultation hos lægen. (Foto: © Christine Nørgaard - DR Nordjylland)

Brugen af videokonsultationer har blandt andet fået et skub på vejen i forbindelse med covid-19 epidemien, hvor flere patienter på grund af smitterisiko måtte i kontakt med lægen over eksempelvis video.

- Der var vi pressede, og det var en nødvendighed, siger Klaus Larsen, der er direktør for digitalisering og IT i Region Nordjylland.

- Men vi fandt også ud af, at det faktisk var fint. Det virkede godt til nogle formål, men vi ved selvfølgelig også, at der er nogle patientgrupper, der har det bedst med at møde op fysisk, og der skal være plads til begge dele, siger han.

Personalet har tid til at nå mere

Spørger man en sundhedsøkonom, så er der tale om en win-win situation.

- Har vi en borger i Skagen, som skal til en kontrol på sygehuset i Aalborg, så skal man ikke lige pludselig til at køre en lang tur, hvor man bliver træt og alt muligt andet. Nu kan man klare det lynhurtigt over nettet. Det er dér, det betyder noget over for borgeren.

Det siger professor ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.

Ud over fordele for patienterne, så kan det samtidig lette trykket på et presset sundhedsvæsen, da personalet vil kunne spare tid og penge på transport og modtagelse af borgere.

- De kan sandsynligvis nå mere, selvom vi de her konsultationer også tager tid. Så på godt dansk er det en win-win situation for sundhedsvæsnet og for borgerne, siger han.

Faktisk har han svært ved at få øje på negative sider.

- Hvis man skal være lidt bekymret, så kan det måske volde lidt problemer i de lidt ældre aldersgrupper. På den anden side ser jeg, at plus 70-årige kan facetime med børn og børnebørn. Hvis de kan klare det, kan de også klare en virtuel konsultation, siger han.

Et frivilligt tilbud

Samme holdning har Stephanie Lose.

Hun er ikke bange for, at der er patienter, der ender med at blive tabt i den nye virtuelle verden - for dels er de virtuelle løsninger bare et tilbud, og dels bliver de efterspurgt også fra ældre mennesker.

- Jeg tror, man skal passe på med ikke at gøre det for forudindtaget i forhold til, om det for eksempel er noget, man gerne vil eller ej, hvis man er oppe i årene, siger hun.

- Nu ligger Ærø for eksempel i Region Syddanmark, og jeg ved fra nogle borgermøder på Ærø, at der er mange af de ældre, der gerne vil have, at vi bliver bedre til at levere virtuelle konsultationer, fordi de så slipper for turen fra øen og til Svendborg eller Odense.

Preben Sommer Lundin har ikke mere end et par kilometer fra sit hjem og ind på sygehuset i Aalborg. Men han er også glad for at have fået valget.

- Hver gang jeg har tid til konsultation, vælger jeg selv, om jeg vil blive hjemme eller tage over på sygehuset, fortæller han.

- Hvis jeg ikke er logget på, så forventer de, at jeg sidder ude i venteværelset.