I aften spiller Line for virtuelle teatergæster: 'Det er fedt at vide, vi har et publikum'

Selvom teatrene er lukkede, skal de forberede premierer for at få økonomisk støtte.

Vil du selv se Line Nørholt i forestillingen , kan du følge med på Aalborg Teaters hjemmeside fra klokken 18.30, hvor optakten starter.

Teatersalene rundt omkring i landet har efterhånden stået tomme længe.

Først måtte teatrene lukke under den første nedlukning af Danmark i foråret. Og i december stod det igen klart, at scenelamperne skulle slukkes, da restriktionerne kom tilbage.

Men selvom det er længe siden, der har siddet publikum i stolene og gyst, grint og grædt, er der alligevel fuld gang i prøverne på Aalborg Teater.

Her åbner man i aften dørene virtuelt og giver - som det første teater i Danmark - alle gratis adgang til online premiere på teaterstykket ’Tine’ skrevet af Herman Bang.

Og for hovedrolleindehaveren i stykket, Line Nørholt, der er skuespiller på Aalborg Teater, er det dejligt endelig at kunne vise et stykke for et publikum. Også selvom de sidder hjemme ved skærmen.

- Selvom der ikke sidder nogen i salen, så er der stadig nogen at spille for. Det gør, at man glæder sig, og at det hele giver mening. Det er så fedt at vide, at vi har et publikum, selvom de sidder derhjemme.

Indtil videre har knap 4.500 personer tilkendegivet på Facebook, at de vil sidde klar til premieren.

- Det er overvældende, at der er så mange. Jeg tror ikke, jeg skal tænke for meget over det. Det er jo nærmest som at spille en koncert på Roskilde Festival, hvis der sidder så mange tusinder og følger med

Line Nørholt spiller hovedrollen som Tine i teaterstykket af samme navn. Dramaet er baseret på bogen 'Tine', der er skrevet af den danske forfatter Herman Bang i slutningen af 1800-tallet. (© (C) DR Nyheder)

To forestillinger blev adrig til noget

Selvom det kan virke underligt at bruge flere uger på at øve et stykke, som ender med måske kun at blive vist online, er der en mening bag.

Og det er ikke kun i Aalborg, at der er gang i prøverne.

For at få del i regeringens hjælpepakker, skal teatrene nemlig arbejde videre og være klar til at vise forestillinger, når restriktionerne ophæves - også selvom det indtil videre er uklart, hvornår dét bliver.

Under forårets nedlukning blev alle Aalborg Teaters medarbejdere i første omgang sendt hjem.

Efter en periode fik de ansatte lov til at være på teatret og øve, men publikum måtte stadig ikke inviteres indenfor.

- Resultatet blev, at vi i foråret lavede to hele forestillinger, som aldrig blev vist, fortæller Jens Christian Lauenstein, chefdramaturg på Aalborg Teater.

Aalborg Teater har før lavet optagelser af forestillinger, fortæller chefdramaturg Jens Christian Lauenstein. Men de har aldrig sendt live til et publikum derhjemme, som i aften. (© (C) DR Nyheder)

Da teatret gik i gang med prøverne til ’Tine’, var der hurtigt flere af de ansatte, som begyndte at frygte, at de blev lukket ned igen, inden tæppet kunne gå på premiereaftenen.

- Derfor undersøgte vi muligheden for at livestreame stykket, allerede inden restriktionerne blev forlænget. Det har givet en helt anden energi i prøverummet.

Skal være parat, når Danmark åbner op

Af og til kan det for teatrene være svært at finde meningen med at skulle holde sig i gang.

Men alligevel er de nødt til det, fortæller Lars Sennels, der er formand for brancheorganisationen Dansk Teater og selv er direktør på Vendsyssel Teater.

For uden indtægter fra publikum er teatrene helt afhængige af regeringens hjælpepakker. Og for at få del i dem, kræver det, at der er planlagt en forestilling, som kan køre, så snart restriktionerne bliver løftet igen.

Lige nu betyder det, at teatrene skal forberede sig på en eventuel premiere omkring den 7. februar, hvor de nuværende restriktioner gælder til, selvom det er usikkert, om de bliver forlænget.

- Vi skal være parat til at vise den forestilling, vi har sat på programmet, når Danmark åbner igen. Det vil sige, at vi i princippet skal holde prøver, som om vi kunne have en premiere midt i februar lige nu – velvidende, at det formentligt ikke bliver til noget, siger Lars Sennels.

Skuespillerne skal ind i rytmen

Det er ikke kun det økonomiske spørgsmål, som skaber udfordringer på teatrene.

For i en branche som teaterverdenen, der er bygget op omkring levende mennesker, kan uvisheden om, hvornår der bliver åbnet op igen, være svær at håndtere.

- Scenekunst er jo en levende kunstart. Det betyder, at vi ikke bare lige kan lukke ned i en periode og så åbne op igen og spille med det samme. Skuespillerne skal ind i rytmen og have det ind i kroppen igen. Derfor kan vi ikke bare åbne fra den ene dag til den anden, forklarer Lars Sennels.

Typisk tager det ifølge Lars Sennels syv uger at lave en teaterforestilling. I den periode skal der hyres skuespillere ind udefra, fordi mange teatre ikke har fastansatte skuespillere tilknyttet.

Og lige nu betyder det altså, at en lang prøveperiode og store udgifter til ansatte kan ende med ingenting.

- Som en kollega sagde til mig den anden dag: Det er som at sætte ild til penge – det giver ikke rigtig mening.

Kan blive en stor og stærk oplevelse

I Aalborg er teatret støttet af offentlige midler, og derfor mener chefdramaturgen, Jens Christian Lauenstein, at de har en særlig forpligtelse overfor publikum.

- Vi skal selvfølgelig søge de kanaler, der er, for at komme ud til offentligheden. Lige nu er det den her vej, der er mulig.

Han afviser ikke, at virtuelle forestillinger igen kan komme på programmet, hvis aftenens forestilling bliver en succes.

- Der er uanede muligheder i det her. Meget afhænger selvfølgelig af, hvor mange der klikker ind, og hvor længe de bliver. Men det handler også om vores egen oplevelse af det. Er det her en måde at vise teater på? Eller mangler der så meget, at vi ikke vil gøre det igen?

- Der er alle muligheder for, det kan blive en stor og stærk oplevelse. I dag har vi i hvert fald noget at udkomme med, og det er en enorm motor for at fortsætte, siger Jens Christian Lauenstein.

For aftenens hovedrolleindehaver, Line Nørholt, betyder det meget at kunne vise, hvad hun og kollegaerne har arbejdet på de sidste uger.

- Teater er ikke noget, hvis ikke der er nogen, som ser med. Og så er det dejligt at kunne give noget til mennesker, som sidder derhjemme og ikke kan komme ud og gøre, som de plejer, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter