I dag dissekeres den døde sejhval: Borgmester vil have skelettet tilbage til Hobro

Hvalskelet bør udstilles i Hobro, mener borgmester, der allerede har private sponsorer i kulissen.

Søndag blev hvalen ført op på land. I dag skal den dissekeres. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

I dag bliver sejhvalen, der i ti dage svømmede rundt i havnen i Hobro, skåret op, og derefter skal den til København for at blive undersøgt på Statens Naturhistoriske Museum.

Men så vil man også gerne have den tilbage til Hobro. Skelettet i hvert fald.

- Den interesse, der har været for hvalen, både da den var levende og efter den er død, det er helt enormt. Det vil vi gerne få lidt ud af, siger Mariagerfjord Kommunes borgmester Mogens Jespersen (V).

Han mener, at det vil være mest oplagt, at hvalen bliver ved med at være tilknyttet Hobro

- Det vil være helt naturligt, da det var her den svømmede ind og endte sine dage, siger han.

Kan blive udlånt

I hvilket omfang det kan lade sig gøre at få hvalen til Hobro er endnu uvist. Men mindst et udlån burde være muligt, siger Morten Tange Olsen, der er hvalforsker hos Statens Naturhistoriske Museum.

- Vi vil rigtig gerne have udstillet de dyr vi får ind. Og lige præcis den her hval, tager vi til København for at lave pæn og rense skelettet. Efter det arbejder jeg gerne på at lave nogle udlånsaftaler, hvis der er interesse for det, fortæller hvalforskeren.

Der er tidligere blevet lavet en aftale med Jammerbugt Kommune, da en finhval i 2016 strandede på Saltum Strand ved Blokhus. Denne hval er i dag på Nordsøen Oceanarium, men har været vist frem i Blokhus.

- Vi har rigtig gode erfaringer med finhvalen fra Blokhus sammen med Nordsøen Oceanarium. Jeg kan sagtens forestille mig et lignende scenarie. Så jeg vil da blive glad, hvis den kunne blive udstillet lokalt i en kortere eller længere periode, siger Morten Tange Jensen, som tirsdag selv vil være med til at skære hvalen op på Hobro Havn.

Skal selv betale

En lokal udstilling vil dog skulle betales af kommunen, men den opgave tror borgmester Mogens Jespersen godt, at man kan løfte, da han allerede er blevet kontaktet af potentielle sponsorer.

- Jeg håber på, at man kan gå sammen. Måske andre sponsorer, måske andre fonde og måske også fra kommunen. Sådan at vi i perioder får mulighed for at se den udstillet her.

Da man udstillede finhvalen i Jammerbugt Kommune, lød regningen på 800.000 kroner. Hos Statens Naturhistoriske Museum vurderer man dog, at det kan gøres en del billigere denne gang, da denne sejhval er langt mindre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter