I dag fik de tidligere elever på Gravenshoved Kostskole et officielt 'undskyld'

Ved en ceremoni i eftermiddag har Aalborg Kommune undskyldt, at flere elever oplevede overgreb og vold.

For tre uger siden besluttede et enigt byråd i Aalborg Kommune, at de tidligere elever fra Gravenshoved Kostskole skulle have en officiel undskyldning.

Den undskyldning fik de her til eftermiddag ved en ceremoni på rådhuset.

Henvendt til de mange tidligere elever, der var mødt op, sagde borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), med en klump i halsen, at eleverne blev udsat for oplevelser, de aldrig skulle have haft.

- Derfor skal jeg på Aalborg Kommunes vegne levere en uforbeholden undskyldning, for det I var udsat for. Undskyld, lød det.

Det er 30 år siden, at Aalborg Kommune sidst sendte unge til Gravenshoved ved Christiansfeld i Sønderjylland.

Men i efteråret 2021 stod 31 tidligere elever frem med en officiel klage over behandlingen på kostskolen, og siden har mere end 100 tidligere elever skrevet under på klagen.

Beretningerne fra de tidligere elever stammer primært fra 1970'erne til 1992 og fortæller om en både ukærlig og hårdhændet pædagogik på stedet.

Beretningerne omhandler blandt andet tvangsfodring, voksne, der holdt eleverne fysisk nede eller kastede dem ind i vægge og møbler, ufrivillige godnatkys fra mandlige pædagoger og sågar seksuelle overgreb.

Krævede mod at stå frem

Ingen af de nuværende medlemmer af byrådet var med, da der blev truffet beslutninger på skoleområdet dengang.

Men det var de nuværende politikere, anført af borgmesteren, der i dag sagde undskyld for de oplevelser, som Aalborg Kommune sendte eleverne afsted til.

- Det krævede mod for jer at stå frem og skrive jeres beretninger og overbringe dem til os, sagde Thomas Kastrup-Larsen.

- Det var godt, at I gjorde det. Om det er 30 dage eller 30 år siden er irrelevant. Børn skal have det godt, lyttes til og anerkendes, som dem de er, og for det de kan. Det blev I ikke. Det bliver I i dag.

Da undskyldningen blev leveret, kom der et anerkendende "tak" fra mange af eleverne, og flere stod med blanke øjne.

Omkring 80 tidligere elever fra Gravenshoved var mødt op for at tage imod undskyldningen fra Aalborg Kommune. (Foto: © Morten Lerkenfeldt Sørensen - DR Nyheder)

En af de tidligere elever, Mie Hertzberg, var ikke selv i stand til at læse sin tale op, men fik hjælp af en af de andre fremmødte.

- Jeg har ventet på den her dag siden november 1991, hvor jeg blev sendt på Gravenshoved Kostskole, lød det i talen.

- Det her er en stor og betydningsfuld dag for os alle. Vi har formået at samle os på trods af, at mange af os stadig har det svært i livet.

- Vi har grædt, vi har lidt, og vi har prøvet at glemme, men vi har aldrig glemt det. Vi har alle ar på sjælen, sagde hun.

Kunne mærke, at det betød noget

Også René Vinding Christensen, der har fungeret som elevernes talsmand gennem det meste af processen, var glad for det, han hørte.

Han bemærkede, at borgmesteren selv var berørt af situationen.

Det tager han som et tegn på, at talen var dybfølt.

- Ét er, at han siger undskyld som en ansvarlig politiker og borgmester, og det gør han jo godt. Men at han også personligt kan mærke det, og at det har betydet noget for ham er en glædelig ting, sagde René Vinding Christensen efter talerne.

Trods undskyldningen i dag er sagen om de tidligere elever fra Gravenshoved Kostskole ikke afslutttet endnu.

Aalborg Kommune har også intention om at udbetale en kompensation til eleverne og er nu ved at finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre.

Man mangler også at tage stilling til beløbets størrelse.