I Hjørring Kommune skal alle børn lære at spille musik fra de er fire år

Fra dette skoleår er tusind børn med i musikprojekt, der skal gøre skolebørnene i Hjørring dygtigere.

- Det er sjovt, kommer det fra India Matthew, der allerede i en alder af fem år har lært, hvordan man holder på en violin og stryger på strengene med buen. (Foto: Marie Bergmann © DR Nyheder)

Er du gammel nok til at starte i børnehave, er man også tæt på at være gammel nok til at lære at spille på et instrument.

Sådan lyder filosofien i Hjørring Kommune, hvor tusind børn i dette skoleår bliver en del af et musikprojekt, der skal hjælpe børn fra firårsalderen og indtil femte klasse med at tilegne sig færdigheder inden for musikken.

En af de børn, der allerede har lidt erfaring på bagen, er 5-årige India Mathew, der er ved at lære at spille violin.

Det er sjovt, synes hun, men også lidt svært, siger hendes mor Helene Mathew.

- Jeg tænkte, at violin ville være et svært instrument for børn, der kun er fem år, og det var det også. Men de begyndte med en slags plastikmodeller, hvor de skulle lære 'kaningreb' og andre helt basisting omkring violinen, siger hun.

Stille og roligt går det fremad, og India kan godt lide at spille.

- Hun synes, det har været spændende og nyt. I vores generation bliver folk desværre ikke udsat så meget for klassisk musik, fordi de hører rigtig meget andet, siger Helene Mathew.

I Hjørring skal alle børn lære at spille et instrument. I børnehaven skal de lære at spille violin. Derefter skal de frem til og med 5. klasse have undervisning i forskellige instrumenter, korundervisning, og så skal de spille i orkester.

Gør børnene klar til skolen

Allerede nu har man kørt et forsøg med 765 børn og fra det kommende skoleår kommer yderligere 320 børn med, så initiativet samlet set når 1085 børn.

Musikprojektet er sat i søen af flere grunde, forklarer Christian Larsen, der er leder af Hjørrings Musiske Skole.

- Vi gør det, fordi det er sjovt, og fordi børn netop i den alder har et meget stor potentiale til at udvikle hjernen, og når du spiller musik udvikler du dig kognitivt, motorisk og også følelsesmæssigt, siger han.

Det gør samtidig børnene modne til at tage del i undervisningen, fortæller Christian Larsen.

- Nu snakker man meget om skoleparathed i de her dage. Og det med at lytte til hinanden, vente på at det bliver ens tur og alle de ting, der skal til for at en klasse fungerer godt, er noget, der kommer af sig selv, når man spiller musik, fordi der er nogle meget, meget klare rammer.

Forskerne er uenige om, hvilken betydningen musikken har for hjernen, men undersøgelser peger på, at børn, der spiller musik blandt andet får en bedre hukommelse.

- Deres finmotorik er med til at udvikle hjernen og nogle bestemte dele af hjernen, som er grundlæggende for at modtage og overhovedet udvikle læring, siger Tatiana Chemi, der er lektor på institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet.

For at introducere børnene til musik har Hjørring Musiske Skole blandt andet indkøbt 100 violiner.