I Kronjylland står folk i kø for at købe hestekød: 'Priserne er steget så meget, og det smager jo udmærket'

Hos en slagter i Mariager må man rationere salget af hestekød.

Hestekød er blevet hot i Mariager, hvor lokal slagter må rationere salget af kød, fordi flere er klar til at servere hest til aftensmaden. (Foto: (Grafik) Nathalie Nystad)

Fødevareindustrien blev i 2013 rystet af den såkaldte "kødskandale".

Kernen af den var kort og godt, at forbrugere, der troede de købte rent oksekød, fik et produkt, der også indeholdt en del hestekød. Til stor bestyrtelse for både forbrugere og danske og udenlandske myndigheder.

Nu ser det imidlertid ud til, at de skyhøje priser på fødevarer og i særdeleshed oksekød har gjort, at flere frivilligt smækker hestekød på menuen derhjemme.

I hvert fald i Mariager og omegn.

Anders Svendsen modtager de heste, han laver kød af, fra private, der sælger dem til ham i stedet for at få dem aflivet. (Foto: Asta Holst Bach)

Slår man vejen forbi Mariager Slagterforretning, så er slagtermester Anders Svendsen nemlig travlt beskæftiget med at lange hestekød over disken.

- Når folk bliver lidt presset på deres pengepung, så leder de efter de gode tilbud. Og hest er et billigere produkt, og derfor er efterspørgslen også stigende på det, lyder det fra slagtermesteren, der får hestene fra private, der ikke kan bruge dem mere.

I slagterforretningen er et kilo hakket oksekød 35 kroner dyrere, end et kilo hakket hestekød.

Faktisk er efterspørgslen steget så voldsomt, at Anders Svendsen ikke kan skaffe hestekød nok.

Derfor står kunderne på venteliste for at købe det.

- I dag har vi ekspederet en 15-20 stykker, men der er stadigvæk 60-70 bestillinger, hvor jeg ikke har produktet.

Slagtermesteren har tilmed været nødt til at rationere salget af hestekødet, der typisk kan bruges til hakkebøffer eller i en pasta eller lasagne.

- Lige nu er der så stor efterspørgsel, at jeg kun sælger et kilo ad gangen, fortæller Anders Svendsen.

Lige for tiden er efterspørgslen så stor, at man i Mariager Slagterforretning kun sælger et kilo hestefars ad gangen. Det samme gælder den såkaldte bøffars, der er hestekød og oksekød blandet sammen. (Foto: Asta Holst Bach)

'Det smager jo udmærket'

En af de kunder, der glædeligt aftager hestekødet fra Mariager Slagterforretning, er Thorkild Sørensen.

Han lægger ikke skjul på, at det er de stigende priser på oksekød, der nu har fået ham til at sætte hest på menuen.

- Priserne er jo steget så meget, og det smager jo udmærket, forklarer han.

Og hvordan smager hestekød så egentlig?

- Ren hestefars er lige sødt nok, men når man blander det i oksefarsen, så får det en fantastisk saftig smag, siger Thorkild Sørensen.

Hestefilet og mørbrad i køledisken hos Anders Svendsen. Kødet vil dog typisk blive kørt til fars, inden det sælges til forbrugeren. (Foto: Asta Holst Bach)

Danske Slagtermestre: Hest er jo bæredygtigt

Hos Danske Slagtermestre, der repræsenterer slagtere og slagtehuse, fortæller chef for Fødevareafdelingen, Lars Poulsen, at man ikke har konkrete tal på, at salget af hestekød stiger, fordi der i Danmark er så lille en produktion af det.

- Det er et nicheprodukt, men jeg kan godt forestille mig, at det er i fremgang, siger han.

Og holder hans fornemmelse stik, så er det en positiv udvikling, lyder det.

- Alternativet er, at de døde heste bare bliver destrueret. Så det er langt mere bæredygtigt at spise hestene, siger Lars Poulsen.

Det kan snart blive kaninernes tur

Jørgen Dejgård Jensen er professor på Københavns Universitet. På Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi har han forsket i forbrugeradfærd i forhold til fødevarer.

Fortsætter kødpriserne med at stige, så er der nok flere andre nye dyr og udskæringer, der kan ende på middagsbordet, siger han.

- Man kunne godt forestille sig, at for eksempel kaniner kunne være noget, man kastede sig over.

- Man har før talt om kaninavl, men der har ikke rigtigt være så stor efterspørgsel, men det kan jo ændre sig, hvis priserne fortsætter, siger han til Go’ Morgen P3.

Samtidig forudser Jørgen Dejgård Jensen, at vi kan blive interesserede i andre udskæringer af de dyr, vi i forvejen spiser meget.

- For eksempel har svinekæber ikke været så populært altid, men det er jo en af de ting, som folk har fundet ud af, er ret lækkert, siger professoren.