I landsbyen Ravnkilde truer kommunen med at lukke skolen - og elregningen med at lukke købmanden

To af tidens helt store dagsordener risikerer at ramme nordjysk landsby på én gang.

Elregningen hos den lokale købmand i Ravnkilde var i august 65.000 kroner højere end samme tidspunkt sidste år. (Foto: Torben Hansen/Nordjyske/Ritzau Scanpix)

Når politikerne i Rebild Kommune senere i eftermiddag mødes for at diskutere, hvor kommunen skal spare penge det kommende år, bliver de mødt af en flok lokale demonstranter.

For borgerne i landsbyen Ravnkilde frygter, at politikernes sparekniv kommer til at ramme byens lille skole, hvor der i dag går 38 elever.

Og borgerne har god grund til at kæmpe ekstra hårdt for deres skole. For byens købmand er også lukningstruet på grund af kæmpemæssige elregninger.

Hos de lokale er der ingen tvivl om, at det vil være en katastrofe for byen, hvis begge dele rammer Ravnkilde på samme tid.

- På skolen ser vi hinanden, og idéer til arrangementer opstår. Og hos købmanden møder vi hinanden. Det er bare det her liv, som er i de små lokalsamfund, som dør, hvis vi mister begge de to ting, siger Nanna Sund Christoffersen.

Hun har selv fire børn. Tre af dem går i dag på den lokale skole, og den mindste går i børnehaven, som for cirka halvandet år siden siden blev flyttet til skolens område.

- Jeg har set det før. Jeg har selv gået i skole i en lille by, som i dag er lukket. Den by er ikke mange sure sild værd i dag.

I videoen kan du høre, hvad Birte Kjeldsen tror, det vil betyde for Ravnkilde, hvis købmanden og skolen forsvinder fra den by, hun er vokset op i.

Frygter Ravnkilde bliver en ’gennemkørselsby’

På Ravnkilde Skole hænger der i skolegården masser af farvede flag på en snor.

Flagene har lokale borgere hentet hos byens købmand, og på de røde, gule, grønne, hvide og blå firkanter står der ønsker fra Ravnkilde-borgerne skrevet med sort sprittusch.

- Vi kan ikke undvære mere. Vi har tabt nok. Uden børnehave, skole og SFO, er Ravnkilde ikke et rart sted at bo, står der på ét af ønskeflagene.

Også Nanna Sund Christoffersen har skrevet på et flag. Og i eftermiddag kommer hun til stå foran rådhuset for at råbe politikerne op.

Et udsnit af "ønskeflagene", som er blevet hængt op i skolegården. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

- Vi er bange for, at hvis skolen og børnehaven lukker, så vil det være som ringe i vandet. Så lukker købmanden, så lukker idrætsforeningen. Alting vil lige så stille dø ud, og Ravnkilde vil bare blive en gennemkørselsby.

Men her på skolen går der jo kun 38 elever fra 0.-6. klasse. Er det ikke lidt luksus, at der skulle blive ved med at være en skole her?

- Jo, det kunne man godt vælge at sige, hvis det er sådan, man vælger at se på det. Men hvis man lige trækker sig lidt tilbage og kigger på de elever, der går her, så tror jeg egentlig, det er et billigt tilbud i forhold til, hvad det ellers ville koste kommunen, svarer Nanna Sund Christoffersen.

Købmanden skal finde tusinder – kommunen millioner

Ligesom mange andre steder i landet er det prisstigningerne på el, der særligt har ramt den lokale købmand i Ravnkilde. I august havde Min Købmand Ravnkilde en elregning, der var 65.000 kroner højere end samme tidspunkt sidste år.

På købmandens Facebook-side efterlyser lokale et MobilePay-nummer, så de kan støtte butikken med penge. Og enkelte kunder spørger også, om det er muligt at betale lidt ekstra for varerne.

- Det er da det, der gør, at jeg står her endnu og kæmper alt, jeg kan. Jeg ved jo, at kunderne står bag os, siger købmand Hanne Degn.

Nanna Sund Christoffersen i stuen foran maleriet med byskiltet fra Ravnkilde på. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Hos Rebild Kommune er budgettet også presset af generelle prisstigninger. Men selv uden prisstigninger, var kommunen nødt til at finde besparelser, efter Kommunernes Landsforening og regeringen i juni indgik en ”stram aftale” om de 98 kommuners økonomi.

Landet over skal en lang række kommuner finde besparelser, og inden længe præsentere deres budgetter. I Rebild Kommune skal det endelig budget med besparelser på 30-40 millioner kroner vedtages 13. oktober.

Det vil 'selvfølgelig have konsekvenser'

Ud over at lukke en eller flere skoler i kommunen, overvejer politikerne i Rebild også at lukke biblioteker, plejecentre og én af kommunens tre administrationsbygninger.

Selv om der ikke er truffet en endelig afgørelse, er skolen i Ravnkilde lukningstruet, fortæller formanden for kommunens børne- og familieudvalg, Anna Oosterhof (V). Hun mener ikke, at en skole med 38 børn er holdbar.

- Skolen har faktisk været i farezonen i lang tid. Igennem mange år har man kigget på Ravnkilde Skole i forhold til elevtallet. Hvis der lige pludselig er en familie, der flytter, så kan vi risikere at stå med pladser, hvor der ingen børn er.

Anna Oosterhof erkender, at det vil få konsekvenser for Ravnkilde, hvis politikere som hende ender med at lukke skolen.

- Det gør helt klart noget for sammenhængskraften i en by, hvis skolen skal lukkes. Det er rigtigt svært for et lille lokalsamfund. Jeg var selv derude til borgermøde den anden dag, og der kunne jeg godt mærke, at hele byen står sammen omkring deres skole.

- Det vil selvfølgelig have konsekvenser for lokalsamfundet. Det, tror jeg ikke, vi er i tvivl om.

Købmand og skole skal ikke rykke til større by

På den anden side i byrådssalen sidder Morten Lem fra Socialdemokratiet. Han bor selv i Ravnkilde og mener, det vil være forhastet at lukke skolen.

Han fremhæver selv, at kommunen for bare halvandet år siden flyttede børnehaven ind på skolen – og at effekterne af den flytning ikke kendes endnu.

- Jeg synes ikke, man har inddraget de lokale i overvejelserne. For få år siden brugte man to millioner kroner på at flytte børnehaven op på skolen, og nu vil man måske lukke den. Det er en dårlig investering og dårlig timing.

Morten Lem er også bekymret for de to samtidige udfordringer, som lige nu risikerer at ramme den by, han selv kalder for hjem.

Men må man ikke acceptere, at i fremtiden hører skoler og købmænd måske til i de større byer, og så må man køre efter det?

- Nej, det synes jeg ikke, man skal. Den største livsnerve, vi har, er faktisk vores købmandsbutik.

Men skolen har kun 38 elever. Hvis pengene ikke skal findes her, hvor skal I så spare?

- Der er andre muligheder. Det er en lille skole, det er rigtigt. Men jeg synes, at lokalsamfundet er inde i en positiv udvikling, svarer Morten Lem.

- I sommer havde vi Open By Night med over 150 børn og voksne til spisning, og vi har en byfest med mange børn. Vi har også børnefamilier, som flytter til byen. Der er positive tegn.

Budgetforhandlingerne i Rebild Kommune starter i dag klokken 17.00.