Idræt redder landsbyer

Når skolen og købmanden lukker, så kan den lokale idrætsforening være det, der holder de små samfund i live. Det mener en foreningskonsulent.

En aktiv idrætsforening er med til at holde liv i den lille by Harken - selvom købmanden og skolen forlængst er lukket. (Foto: © Christine Nørgaard, P4 Nordjylland)

Arme bøj, arme stræk. Boldspil eller måske dans kan forhindre landsbydød.

Det siger Helle Glyø, der er selvstændig foreningskonsulent og blandt andet arbejder for DGI.

En aktiv idrætsforening skaber liv, og kan gøre det attraktivt at blive boende i de mindre samfund. Også når skolen og købmanden er lukket, siger Helle Glyø.

Idrætsforeningen som samlingspunkt

Gennem DGI - Danske Gymnastik og Idrætsforeninger - møder hun ofte ildsjæle, der formår at holde liv i byer, der på papiret ser ud til at sygne hen.

- Hvis skolen er væk og brugsen er væk, så bliver idrætsforening ofte samlingspunkt. Hvis der er ildsjæle, der tager udfordringen op, siger Helle Glyø.

Nødvendigt med samarbejde

Det er sket i Harken. Et lokalsamfund uden for Hjørring uden skole og købmand, men med 423 borgere. Og en engageret idrætsforening, der også virker som en slags borgerforening.

- Vi er nødt til at udvikle os i andre retninger med arrangementer og samarbejde med hele byen, siger Lisa Dissing, en af mange ildsjæle i Harken Ungdoms og Gymnastik Forening.

Foreningen har taget initiativ til samarbejde med erhvervslivet i byen, og med andre foreninger i nabobyer.

- Jeg tror da på, at aktiviter og sammenhold betyder, at folk blive boende, siger Lisa Dissing.

Vigtigt at være et skridt foran

Ifølge hende er det dog vigtigt, at også idrætsforeningen følger med tiden, og eksempelvis tilbyder sportsgrene eller motoriktræning, som man ikke kan få andre steder.

- Er man et skridt foran, så er man jo også de første, der kommer ind i fremtiden, siger ildsjælen.