Influenza giver overbelægning: Dittes seng er flyttet otte gange på fire dage

Pres på sengeafdelingerne sender patienter ud på gangene på flere af landets sygehuse.

Patienter bliver blandt andet flyttet ud på gangene, fordi influenzaramte skal isoleres på stuerne.(arkivfoto) (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Der bliver trykket på en alarm et sted på en af stuerne. Sygeplejeren haster ned ad gangen. For lidt siden var det en portør, der kørte forbi med en madvogn.

Når patienter bliver placeret i en seng på gangen, så er det ofte forbundet med adskillige forstyrrelser og lyde.

Det kender Ditte Bech Holme fra Aalborg alt for godt til. På fire dage er hun otte gange blevet flyttet frem og tilbage mellem sygehusgangen og stuen på gastroenterologisk afdeling.

- Der er rigtig meget uro, og man får ikke rigtig sovet, for der sker hele tiden en masse, siger Ditte Bech Holme.

Influenza presser sygehuse

Som flere andre sygehuse, så er man også i Nordjylland så presset af den igangværende influenza-sæson, at patienter må ligge på gangene.

Det er blandt andet, fordi influenza-ramte har brug for flere isolationsstuer, end hospitalet har til rådighed. Derfor er man nødt til at bruge fleresengsstuer til en enkelt person.

- Indtil vi ved, om patienterne har den ene eller den anden type influenza, så er vi nødt til at lægge dem på enestuer. Og så risikerer de, der ikke skal isoleres, at komme til at ligge på gangene, siger Lisbeth Kjær Lagoni, der er sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital.

Personale løber stærkt

Influenzasæsonen mærkes blandt andet også på sengeafdelingerne på flere af Hovedstadens hospitaler.

Og i Aarhus har ledende overlæge Lars Østergård eksempelvis de seneste to-tre uger haft en overbelægning på 25 procent på sin egen afdeling for infektionssygdomme.

Det er ganske meget og lægger et ekstremt pres på personalet, siger overlægen.

- Det er ikke sådan, at man lige kan få noget kvalificeret personale, som kan gå ind og træde til, så vi bruger også vores personale i flere timer, end vi normalt ville gøre. Så de er trætte, siger Lars Østergård.

Det genkender patienten Ditte Bech Holme også på Aalborg Universitetshospial. For som hun siger, er det på ingen måde sjovt at ligge på gangen.

Men det er heller ikke sjovt for sygeplejerskerne at have så travlt, fornemmer hun.

Undrer sig over, at situationen opstår igen og igen

Hos Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland er formand Jytte Wester forundret over, at man igen står i en situation med overbelægning og behov for at placere patienter på gangene.

- Det er som om, det kommer bag på både politikere og ledelse, at der er en influenzasæson. Men vi ved jo, at den kommer år efter år, siger Jytte Vester.

Ifølge hende er der simpelthen for lidt personale på sygehuset.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, Jytte Wester, siger, at hun er forundret over, at man igen står i en situation med overbelægning. Det samme var nemlig også tilfældet sidste år. (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

- Det er lidt at spille hazard. For vi ved, at det betyder noget for både de ansattes arbejdsvilkår og for dødeligheden hos patienterne, hvis der ikke er tilstrækkeligt med ansatte til at tage sig af dem, siger Jytte Wester.

Et hårdt influenza-år

I Aarhus kalder den ledende overlæge, Lars Østergård, 2019 for et af de hårdere influenza-år. Ifølge ham er det på niveau med sidste års epidemi.

- Man kan altid sige, at man kan forberede sig bedre, men jeg vil nu sige, at vi har gjort, hvad vi kan. Og man kan ikke hekse eksperter frem sådan lige rundt om hjørnet, siger overlægen.

Ifølge ham er det vigtigste derfor at sikre, at læger og sundhedspersonalet får de bedste arbejdsvilkår.

- Og at de så får mulighed for at puste ud, når epidemien er ovre igen, siger han.

Behov for flere penge

Hos Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland vil formand Jytte Wester dog heller ikke lægge hele skylden for de nuværende overbelægninger over på sygehusledelsen.

Det er, efter hendes vurdering, nemlig først og fremmest et politisk ansvar.

- Vi har et alt for underfinansieret sygehusvæsen, så der skal tilføres flere midler, for at få løst de grundlæggende problemer med alt for få ansatte og med, at vi heller ikke har tilstrækkeligt med sengepladser, siger hun.

Læger vurderer, at årets influenza-sæson topper i løbet af de kommende to uger.

Facebook
Twitter