Ingen bud på hurtigt internet i Nordjylland

Ikke ét eneste teleselskab har ønsket at dække Nordjylland med højhastigheds-internetforbindelser. Ærgerligt og bekymrende lyder det fra Frederikshavns borgmester.

Hurtigere internetforbindelser skal gavne både offentlige myndigheder, virksomheder og ikke mindst i private hjem. (© Colourbox)

Planerne om hurtigere internetforbindelser i hele Nordjylland bliver i første omgang ikke til noget, for ikke et eneste firma har budt ind på opgaven.

Og det både ærgrer og bekymrer Frederikshavns socialdemokratiske borgmester Birgit S. Hansen.

- Det er en kæmpe udfordring for hele vores region, at ingen vil afgive tilbud. Teleforliget fra 1999 om at markedet skal løse udfordringerne med bredbånd har spillet fallit, især i yderområder, siger hun.

Hurtigere internet skal gavne alle

For knap et år siden besluttede de nordjyske kommuner og Region Nordjylland at indgå et samarbejde om at udbyde højhastighedsinternetforbindelser til kommunale og regionale hjemmearbejdspladser.

Ifølge parterne er det forventningen, at både offentlige myndigheder, private virksomheder, turisterhvervet, uddannelsesinstitutioner og private hjem kan nyde godt af hurtigere internet.

Svært at lave god forretning ud af det

Michael Jensen, der er leder af Center for Netværksplanlægning ved Aalborg Universitet og har siddet med i styregruppen for projektet, er ærgerlig over, at ingen teleudbydere har afgivet bud.

- En af grundene kan være, at det ikke har været økonomisk attraktivt, siger han.

Ifølge ham har kommunerne forsøgt at efterleve de retningslinier, som regeringen kom med for et år siden om bedre bredbånd og mobildækning. Det handler blandt andet om at stille dækningskrav.

Til gengæld tilbydes virksomhederne for eksempel mulighed for at bruge kommunernes tomrør til at trække kabler i.

Måske kan markedskræfterne ikke løfte opgaven

Flere eksperter har stillet sig kritiske overfor, om markedskræfterne alene kan løfte opgaven om at få højhastighedsforbindelser ud i alle afkroge.

Ifølge Michael Jensen så er Regeringens initiativer tænkt som en hjælp til at få virksomhederne til at investere der ude, hvor det gør ondt at investere.

- Men det er så ikke lykkedes, og nu står vi måske tilbage med den samme principielle diskussion om hvorvidt, markedskræfterne er i stand til at løfte det her alene, siger han.

Hurtig netdækning er vigtig for udviklingen

Og den diskussion er Venstres Karsten Lauritzen klar til at føre videre i Folketinget.

- For det illustrerer jo ihvertfald, at Teleforligets forudsætning om, at det kan klares via markedskræfterne ikke er rigtig, når der ikke er nogen, der byder, siger politikeren.

- Vi bliver nødt til at stå fast på i Nordjylland, at vi skal have de samme muligheder for bredbånd, som man har i resten af landet, ellers bliver det bare en ond spiral, hvor det bliver sværere og sværere at få vækst og udvikling, siger Karsten Lauritzen.

Han håber, at der i første omgang vil være teleselskaber, der byder, når der bliver lavet en ny udbudsrunde. Ellers vil han tage det op i folketinget.