Insekter i kælderen blev til millionforretning

Martin Dahl har kælderen fuld af insekter. I starten brugte han dem bare til at fodre sine egne dyr, men nu sælger han til alle landets zoologiske haver.

Det kribler og krabler i en kælder i et helt almindeligt villakvarter i Hjørring.

En sødlig duft fylder næseborene i det cirka 40 kvadratmeter store rum, hvor temperaturen ligger stabilt på 27-28 grader, og der er en konstant summen og sang.

I omkring 80 store, gennemsigtige plastickasser kravler der et mylder af kakerlakker, fårekyllinger og melorme rundt. Kælderen tilhører Martin Dahl, som har fået en forretning op at køre på at opdrætte kryb. Og han synes ikke, det er ulækkert.

- Det der med at røre ved dem er absolut en vanesag. Fruen skulle på et tidspunkt ned og pakke nogle dyr, engang jeg ikke var hjemme, og hun stod med lange pincetter. Og jeg skal da indrømme, jeg også var mere berøringsangst i starten, end jeg er i dag. Men i dag generer det mig ikke, at de kravler rundt oven på hovedet eller i nakken af mig, siger Martin Dahl.

Imponerende hvad man kan få ud af så lidt

Det startede egentlig med, at han begyndte at opdrætte krybene som foder til sine aber og øgler, fordi det var billigere end at købe insekterne.

- Det koster selvfølgelig en lille smule i varme. Hernede er der altid omkring 27-28 grader varmt. Men men sammen med den rigtige luftfugtighed, så kan man få dem til at avle derudad, siger Martin Dahl.

Og han fik hurtigt flere insekter, end han selv kunne bruge. Derfor begyndte han at sælge til forskellige dyrehandler.

- Jeg synes jo, det er imponerende, hvad man kan få ud af så lidt. Sådan en lille skovlfuld foder er faktisk nok til at man kan lave 2.000 fårekyllinger, som har en værdi på salgsmarkedet for mig som grossist på 440 kroner, siger Martin Dahl.

Omsætter for 2-3 millioner kroner om året

I dag leverer han til alle landets zoologiske haver, Randers Regnskov og flere dyrehandler. Han omsætter for 2-3 millioner kroner om året.

Naboerne vidste ikke noget om krybene i kælderen, før de hørte om det i medierne. Men ingen af dem har været skeptiske, og så længe der hverken er støj- eller lugtgener, er det heller ikke i strid med loven.

Men snart kan de alligevel blive fri for de kriblende naboer. Martin Dahl har nemlig planer om at rykke produktionen ud af kælderen og ind i en stor produktionshal.