International ekspertgruppe skal redde utæt Limfjordstunnel

Den snart 50-årige Limfjordstunnel synker op mod en centimeter om året. Tunnelens dage er talte, med mindre eksperter finder en varig løsning.

Limfjordstunnelen har kun 30-40 års levetid tilbage. Medmindre der findes en løsning på indtrængende vand. (Foto: Vejdirektoratet © Vejdirektoratet)

Limfjordstunnelen synker op mod en centimeter om året, og det kan blive dens endeligt, hvis der ikke bliver gjort noget.

Derfor skal en international ekspertgruppe nu forsøge at finde en løsning, fortæller chefkonsulent Niels Christian Skov Nielsen fra Vejdirektoratet.

- Vi har prøvet en del gennem tiderne, men det har ikke haft noget resultat. Derfor sætter vi nogle eksperter sammen fra ind- og udland i håb om at finde ud af, hvad pokker vi kan gøre.

Den snart 50 år gamle tunnel kan maksimalt bruges 30-40 år endnu, hvis den fortsætter med at synke, anslår eksperter.

Problemet er opstået på Nørresundby-siden, hvor den 500 meter lange tunnel hviler på et tykt lag sand. Tyngden af sand og tunnel presser undergrunden sammen - så meget som op mod en centimeter om året.

En international ekspertgruppe skal forsøge at stoppe sætningsrevner og - sprækker i Limfjordstunnelen

Gennem årene har tunnelen derfor fået nye fuger, membraner og alt muligt til faget henhørende for at stoppe Limfjordens vand i at trænge ind i sætnings-revner og -sprækker. Men en effektiv og varig løsning er ikke fundet.

Derfor leder Vejdirektoratet i hele verden efter ti personer, der sammen skal være med til at bremse Limfjordstunnelen i at synke yderligere ned i Limfjorden.

- Intet sted i verden er sådan noget gjort før. Så ekspertgruppen bliver et sammensat kludetæppe med mange kompetencer. På den måde kan der forhåbentlig opstå løsninger, som ingen har tænkt på før, siger chefkonsulent Niels Christian Skov Nielsen fra Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet regner med at kunne fremlægge gruppens forslag til sommer næste år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.