Jamming kan forhindre droner i fængslet

Kriminelle bruger droner til at flyve mobiltelefon og andre ulovlige genstande ind i fængslerne. Et nordjysk firma har en løsning, men må ikke bruge den.

- Med jamming kan vi opfange droner i luften og forstyrre signalet, siger direktør i virksomheden MyDefence, Dan Hermansen, der her viser teknikken. (Foto: Klaus Videbæk © (C) DR Nordjylland)

- Hvis jamming kan hjælpe på problemet med droner i fængslerne, skal vi kigge på det.

Sådan siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

I dag er jamming ikke tilladt. Det betyder at Kriminalforsorgen ikke må anvende teknikken, der kunne forhindre at kriminelle bruger droner til at flyve mobiltelefoner og andre ulovlige genstande ind i fængslerne.

Det nordjyske firma MyDefence har ellers udviklet en teknik, der gør det muligt at jamme de signaler, som gør det muligt for dronerne at flyve.

- Vi kan opfange, hvis der er droner i luften i nærheden og kan efterfølgende forstyrre signalet. Vi afbryder forbindelsen mellem piloten og dronen, siger direktør i MyDefence, Dan Hermansen.

Men i dag er jamming ulovlig i Danmark. Blandt andet fordi metoden tidligere har lagt alle elektroniske apparater ned i dronens omkreds. Men det har MyDefence fundet en løsning på.

- Vi kan gå ind og tage præcis det signal ud, som dronen bruger og ikke alt mulig andet. Det vil sige, at vi kan undgå at forstyrre andre ting, siger Dan Hermansen.

Venstres retsordfører er klar til at se nærmere på teknikken.

- Jeg er ikke umiddelbart bekendt med teknikken, men hvis det er en mulighed skal den undersøges nærmere. For problemet med mobiltelefoner i de danske fængsler er enormt. Det skal der gøres noget ved, siger Preben Bang Henriksen.

I mindst to tilfælde er det lykkedes at smugle ulovlige genstande ind i danske fængsler med en drone. Og det vil kunne undgås med jamming.

- Jeg ser slet ingen grund til at fastholde den politik om nul-tolerance overfor jamming, siger direktør i MyDefence, Dan Hermansen.