Jeg en gård mig bygge vil

Landmænd har igen råd til at bygge - men pas på, lyder det fra rådgivningsfirma

Heste, grise og køer har udsigt til bedre forhold i stalden, når landmanden har råd til at renovere og bygge nyt (arkivfoto) (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Mere plads til koen eller nye lokaler til grisene. Der er igen kommet gang i byggeriet på landet. Efter flere år med lavvande i budgetterne, er nye bygninger og udvidelser af eksisterende igen blevet aktuelle for mange landmænd.

I år har landbrugsorganisationen Agri Nord sendt 91 bygge-ansøgninger på vegne af landmænd. Allerede nu er det 16 flere end hele sidste år.

- Jeg kan tydeligt mærke at interessen er større, siger Carsten Aarup, miljø- og virksomheds-rådgiver ved Agri Nord.

Renovering og nybygning er prioriteret ned i en årrække, hvor indtjeningen måske ikke har været så god i landbruget. Men afregningsprisen er steget, og det giver optimisme og lyst til at kaste sig ud i forbedring af byggemassen.

- Det er jo klart, at det giver luft i økonomien mange steder, siger Carsten Aarup.

Pas på før du bygger

Men landmændene skal forberede sig, før de kaster sig ud i et byggeprojekt. Sådan lyder det fra et byggerådgivningsfirma. Ellers kan man ende med nogle ærgelige og dyre løsninger.

- Det kan få konsekvenser, som man kunne have undgået, siger Bente Søgaard, der er direktør i byggerådgivningsfirmaet BK Nord, der anbefaler landmænd om at tænke sig godt om, inden håndværkeren bestilles.

- Det er vigtigt, at man tager fat i det i den rigtige rækkefølge. At man få taget sine beslutninger velovervejet, lyder det fra Bente Søgaard. Eksempelvis glemmer mange at tage hensyn til brandkrav, og det kan iføgle BK Nord let komme til at koste en halv million kroner ekstra i omkostninger.

Facebook
Twitter