Jesper og Christian havde forventet mere: Tidlig pension er ikke nævnt med et ord

Aftalen, der danner grundlag for en ny regering, nævner ikke de nedslidte.

Jesper Mollerup (t.v.) og Christian Møller Nielsen er ikke sikre på, at de kan arbejde, til de fylder 70 år. (Foto: Simon Brix Frederiksen © DR Nórdjylland)

Siden tidlig morgen har sjakbajs Jesper Mollerup knoklet, så der kan lægges skinner til en ny jernbane til Aalborg Lufthavn.

Det er et omfattende projekt, som kræver hårdt fysisk arbejde - den slags, der slider på kroppen.

I en alder af 38 år er han allerede blevet opereret i ryggen én gang, og han håber ikke, det kommer til at ske igen.

For selvom han ikke har turdet regne på det, ved han, at der er lang tid, til han kan gå på pension.

Ikke et ord om tilbagetrækning

Jesper Mollerup var én af de mange danskere, der stemte på Socialdemokratiet ved valget tidligere på måneden.

Det gjorde han blandt andet, fordi partiet gik til valg på en tidligere tilbagetrækningsalder for de mest nedslidte. Det, man også kalder differentieret pension.

Men i det 18 sider lange aftalepapir, som skal danne grundlag for en ny regering med støtte fra Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, står der ikke et ord om tildlig tilbagetrækning.

Det er skuffende, mener Jesper Mollerup.

- Det er lidt hovedrystende, at man finder ud af, at der ikke er kommet noget igennem, selvom man stemmer den vej, siger han.

- Man kunne godt tænke sig én eller anden form for garanti. At hvis du ikke kan mere, så er der nogle, der har tænkt på dig. Det virker mere til, at man selv skal have en plan B, end at man kan håbe på, at der er andre, der hjælper en. Hvad gør man, hvis man får ondt i ryggen igen?

Døjer med fødderne

Også Jesper Mollerups kollega, Christian Møller Nielsen, havde håbet på mere.

- Jeg har stadig 25 år tilbage, og jeg begynder at døje med fødderne. Det bliver meget hårdt at skulle fortsætte i byggebranchen med det tempo og de store mængder armering og beton, man knokler med. At kunne holde til det i 25 år mere, tror jeg bliver meget svært, siger han.

Mette Frederiksen sagde onsdag, at hun fortsat har høje ambitioner på området, selvom det ikke fremgår af aftalepapiret.

- Jeg kan ikke forestille mig andet, end at jeg kan finde et flertal i Folketinget for at få gennemført en ret til tidligere folkepension, lød det fra den nye statsminister.

Men regeringens største støtteparti, Radikale Venstre, er ikke umiddelbart klar til at bakke op om en differentieret pension, og på den borgerlige side er den mest oplagte samarbejdspartner på området, Dansk Folkeparti, også lunkne over for ideen.

- Jeg synes ikke, det er særlig realistisk. Det er hundesvært at lave i praksis, har politisk leder Kristian Thulesen Dahl udtalt.

Har ikke mistet modet

Jesper Mollerup har dog ikke helt mistet modet eller tilliden til Socialdemokratiet.

Det er den rigtige kurs, de har stukket ud, mener han.

- Man skal jo have nogen, der vil den vej. Hvis ikke man prøver at skabe en løsning på de problemer, der nu engang er, så bliver der i hvert fald ikke gjort noget, siger Jesper Mollerup.

Det bliver blandt andre den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der skal forsøge at løfte opgaven med at lave en ny pensionsaftale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk