(Foto: Frederik Svaneborg)

Jørgen er eneste fastboer på en ø fyldt med måger: 'Der findes ikke noget på hele jorden som det her'

Danmarks nordligste øgruppe ligger nordøst for Frederikshavn.

Øredøvende larm fra måger er hverdag på øgruppen Hirsholmene syv kilometer nordøst for Frederikshavn.

Danmarks nordligste øgruppe.

Sommerhusene på stedet er særdeles populære, og lige nu står ikke mindre end 118 personer på venteliste for at erhverve sig en af de 18 styk.

Men øen har kun én fastboende, og han hedder Jørgen Nielsen.

Når sommeren går på hæld, og vinteren banker på døren, vil de alle tage tilbage til fastlandet, og han vil være den eneste tilbage.

Sådan har det været, siden han mistede sin kone for fire år siden. Men han har ikke tænkt sig at flytte.

For Jørgen Nielsen elsker Hirsholmene. Også mågerne.

Tag med ham ud på øerne i fotoserien herunder.

 • Hirsholmene består af fem små øer: Græsholm, Deget, Kølpen, Tyvholm og Hirsholm, som er den eneste beboede ø. Her har Jørgen Nielsen boet i sammenlagt 30 år. (Foto: Frederik Svaneborg)
  1 / 10
 • - Det er et helt specielt sted. Der findes ikke noget på hele jorden som det her. Har man først forelsket sig i øen, så glemmer man den aldrig, siger han. (Foto: Frederik Svaneborg)
  2 / 10
 • Måge-poloen bærer han frivilligt, men mågerne på øen tvinger ham til også at gå med kasket. De er nogle skiderikker, siger han: - Stormmågerne tager sigte på en. De kommer flyvende, og så åbner de bombelemmen, og så siger det klask. (Foto: Frederik Svaneborg)
  3 / 10
 • Men der skal være plads til både ham og dem. Og faktisk har han et helt unikt forhold til to af mågerne. - En svartbag, der hedder Rofus, og så har jeg en sildemåge, som er lidt mindre, Julius. De er så nysgerrige. Jeg kan få dem til at gå med mig hele øen rundt, siger han. (Foto: Frederik Svaneborg)
  4 / 10
 • Jørgen Nielsen kom til Hirsholmene som 46-årig og fik et job, hvor han skulle sidde vagt ved fyret. Men selvom han for længst er stoppet, er han blevet på stedet. (Foto: Frederik Svaneborg)
  5 / 10
 • Han må dog klare alt selv, så hans værksted er godt forsynet med alt det, han har brug for. Og han har også mere end én fryser. Færgen sejler langt fra hver dag, og han bryder sig egentlig heller ikke om at tage til byen. Han har et madlager, så han kan holde sig kørende med mad i omkring tre måneder. Plus et nødlager. (Foto: Frederik Svaneborg)
  6 / 10
 • Om sommeren kommer der både forsyninger og turister til øen i en lind strøm. Når vinterhalvåret kommer, kan Jørgen Nielsen godt komme til at savne selskab og liv på øen. Selv mågerne forlader øen om vinteren. Men han keder sig aldrig, siger han. (Foto: Frederik Svaneborg)
  7 / 10
 • Seks gange i løbet af sommerhalvåret er der gudstjeneste på øen. Hirsholmene Kirke stammer fra 1641 og hører til blandt Danmarks mindste kirker. (Foto: Frederik Svaneborg)
  8 / 10
 • Men folk vil gerne tage turen over vandet for at synge og høre Guds ord i det intime rum. Præsten er også hentet ind fra Frederikshavn. (Foto: Frederik Svaneborg)
  9 / 10
 • For fire år siden døde Jørgen Nielsens kone. Hun er begravet på øen, og han skal ligge ved siden af, når den dag kommer. Men måske kan det blive nødvendigt at flytte ind til land, før det sker. - Den dag, jeg ikke kan klare mig selv og tage ned til min båd og gå ned og fiske eller rundt mellem stenene på øen, skal jeg i land. Men jeg håber, der går mange år endnu. (Foto: Frederik Svaneborg)
  10 / 10

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter