Jørgen 'Silverfox' skal sætte fjer i hatten på amerikansk høvding

Marinarkæolog Jørgen Dencker har fået et helt særligt forhold til en indianerstamme i Maine i USA.

'Young Eagle' er navnet på indianerstammen MicMacs leder og høvding, der har fået et tæt forhold til danske Jørgen Dencker. (© PRIVATFOTO)

Trommesang i fuldmånens skær, kanoture til forfædrenes bopladser og indvielse i ritualer og ceremonier.

En amerikansk indianerstamme er blevet så glade for den danske marinarkæolog Jørgen Dencker, at han er blevet indviet i stammens ritualer og blevet såkaldt cerimoniel bror med høvdingen.

Og i dag er Jørgen Decker på vej til ørnereservatet ’Eagle World’ i Bindslev i Nordjylland, hvor han skal finde en ørnefjer, som han skal overrække til høvdingen.

Kontaktet af 'Young Eagle

Det hele begyndte tilbage i 2001 og 2003, hvor Jørgen Dencker var inviteret til USA for at holde en række foredrag på amerikanske konferencer om stenalderbopladser, som er kommer til at ligge under vandet i takt med at havniveauerne er steget.

Det kendte man ikke meget til i USA på det tidspunkt, men det gjorde man herhjemme, hvor Jørgen Dencker kunne fortælle om nogle af de fund, man har gjort på havbunden i Danmark.

Ti år senere, i 2011, blev han så kontaktet af den amerikanske kulturstyrelse, som ville bruge ham som rådgiver på et havvindmølleprojekt ved den amerikanske kyst i samarbejde med Rhode Island University.

Men det var ikke de eneste, der tog kontakt til ham.

Det gjorde også indianerstammen MicMac i Maine og høvdingen Young Eagle. Flere af indianerne havde nemlig været med på konferencerne i 2001 og 2003 og så Jørgen Dencker som en slags sendebud.

- Jeg kendte ikke dem, men de kunne huske mig, fortæller Jørgen Dencker.

- De fortalte mig, at de betragtede mig som en budbringer sendt af deres forfædre fra Europa til USA for at fortælle dem, at deres forfædres bopladser lå helt urørte og intakte ude på havbunden. Det var det eneste, som den hvide mand ikke havde ødelagt for dem, siger han.

Young Eagle (tv) Jørgen Dencker (th) ser på en slags flint, der er bearbejdet af indianere for flere tusind år siden. (© PRIVATFOTO)

Har fået sig eget indianernavn

Efter at være blevet udnævnt til budbringer fra indianernes forfædre, har Jørgen Dencker været i USA fire gange, og stammen har indviet ham i deres kultur, ceremonier og spiritualitet.

Jørgen Dencker har haft flere tætte samtaler og naturoplevelser med høvdingen Young Eagle, der blandt andet har fortalt om ørnefjeren, der for indianerne symboliserer styrke, mod og ære, og om ørnene der kan flyve over skyerne med bønner og ønsker til ånderne.

Jørgen Dencker har endda fået sit eget indianernavn, Silverfox.

For at vise respekt og taknemmelighed til Young Eagle har Jørgen Dencker nu besluttet, at han vil medbringe en ørnefjer fra Danmark næste gang, han skal besøge stammen, og han er derfor i dag i Nordjylland for at finde fjer hos Ørnereservatet i Bindslev ved Tversted, som han kan tage med til Young Eagle i USA.

- Det ville være en stor ære for mig og også for ham, siger Jørgen Dencker.

Da Jørgen Dencker fortalte Young Eagle om sine planer, fortalte høvdingen, at han netop var gået i gang med at samle fjer til en ny hovedprydelse, som efter traditionerne vil blive overleveret fra generation til generation med en mundtlig overlevering om historien bag hver enkelt fjer.

- Traditionen er at lade hovedprydelsen gå i arv, og at høvdingen kan give den videre, siger Jørgen Dencker.

- Det gælder også historien om, at Silverfox har bragt en fjer til fra Danmark. Den historie kan komme til at leve i hundreder af år, fortsætter han.

Næste gang Jørgen Dencker tager turen over Atlanten er næste år, hvor fjerene så skal renses og indvies med en spirituel ceremoni, før høvding Young Eagle kan tage dem i brug.