Jordemødre flytter fra fødegangen og ind hos lægen

Flere jordemødre bliver en del af store lægehuse, og det giver plads til flere patienter.

I Brønderslev, hvor der er lægemangel, giver en jordemødre plads til flere patienter, fordi de kan overtage nogle af lægernes opgaver. (Foto: © MARIA HEDEGAARD, Scanpix)

Hvis du som kvinde har tid til en gynækologisk undersøgelse hos lægen, er det ikke længere sikkert, det er en praktiserende læge, du møder.

Flere og flere jordemødre tilknyttes de større lægehuse, og det giver plads til flere patienter.

Ifølge Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen, er der en klar tendens til, at jordemødre flytter fra fødegange til almen praksis.

- Vi vurderer, at der er cirka 70 jordemødre i lægehuse på landsplan nu, og tallet er jævnt stigende hver uge, fortæller hun.

Når et lægehus har en fast jordemoder, giver det plads til ekstra patienter. Det er en fordel i Brønderslev Kommune, der ligesom mange andre nordjyske kommuner oplever lægemangel.

- Det har rent faktisk betydet, at vi har kunnet have åbent for tilgang, så vi har udvidet antallet af patienter i klinikken, fortæller Kaj Bernth, der er praktiserende læge i Brønderslev.

Lægemanglen har også fået Danske Regioner til at opfordre lægerne til at få mere hjælpe-personale. Formand for Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag, ser jordemødre som en oplagt samarbejdspartner.

- Jeg kan sagtens se det som et led i, at vi skal til at opruste sundhedsvæsenet der, hvor borgere bor. der er der også behov for de evner og kompetencer, som en jordemoder har.