Josefine blev meldt til myndighederne: Var gravid og delte et billede med en drink i hånden

Flere blogger-mødre har oplevet, at anonyme personer har meldt dem til kommunen.

Josefine Valentin er uddannet sosu-assistent, men valgte i 2018 at blive professionel blogger. (Foto: Thomas Gaardmand © DR Nyheder)

De mest populære bloggere i Danmark har titusindvis af følgere på de sociale medier og tjener gode penge på at markedsføre tøj, makeup og mode.

Men der er også en bagside ved at dele sin hverdag med omverdenen.

I flere tilfælde har personer anonymt meldt blogger-mødre til de sociale myndigheder, fordi de mener, at billeder og opslag dokumenterer, at de opfører sig uansvarligt.

For blogger Josefine Valentin betød det, at hun måtte gå to måneder med en sag hængende over hovedet, inden kommunen endelig kunne give hende besked om, at den var droppet.

En situation som hun fandt dybt rystende.

Er du beruset nu, Josefine?

Den konkrete underretning kom i 2017 efter, at hun syv måneder henne i sin graviditet deltog i et event med sin mand.

Da hun ankom, blev hun budt en velkomstdrink, og der stod også to vinglas på parrets bord, da de skulle spise.

Det var blandt andet billedet her fra Instagram, der fik en anonym person til at underrette myndighederne. (Foto: Thomas Gaardmand © DR Nyheder)

Billederne blev delt på Instagram, og ikke længe efter den aften blev hun ringet op af en socialrådgiver fra kommunen.

Først troede Josefine Valentin, at det var en spøg.

- Men da hun i en hel skarp tone spurgte: ’Er du beruset nu, Josefine?’ Dér gik alvoren op for mig, og jeg tænkte: 'Hvad er det for noget det her?’

Drak ikke vinen

Efterfølgende blev Josefine Valentin kaldt til møde på kommunen med sin mand, hvor de måtte stå til regnskab for anklagerne i anmeldelsen:

”Josefine Valentin er blogger og bor i Nørresundby. Jeg kan se hendes blog, fordi mine venner kommenterer, liker eller deler på Facebook. Hun er gravid, men lægger billeder op, hvor hun drikker alkohol. Hendes mand er endt som en, der drikker meget mere end godt er, så stakkels barn…”

Sådan så indberetningen af Josefine Valentin ud. (Foto: Thomas Gaardmand © DR Nyheder)

Mens sagen stod på, gik der mange tanker gennem hovedet på Josefine Valentin, og hun var chokeret over, at kommunen også ville tage fat i hendes jordemoder og læge.

Hun forklarer, at hun på aftenen drak velkomstdrinken, der bestod af champagne og solbærlikør, men at hun ikke rørte vinen, som tjeneren fejlagtigt havde hældt op til hende.

Ellers har hun ikke drukket alkohol under sin graviditet og foretrækker også normalt Pepsi Max frem for drikkevarer med procenter i.

Efter at have undersøgt sagen, lagde kommunen den da også ned.

Uegnet som mor?

I dag er Josefine Valentin ked af, at andre kunne finde på at anmelde hende.

Det var en hård omgang at skulle igennem, forklarer hun.

- Er det fordi, de mener, at jeg er uegnet som mor, og ville de fjerne mit barn, når jeg fødte?

- Jeg kan mærke på mig selv, at det gør mig rørt, bare jeg fortæller om det. Det var virkelig svært at stå i den situation.

VIDEO: Nu er du jo blogger og lægger dit liv ud til offentlig skue. Er det ikke bare noget, der følger med jobbet?

Også Alexandra Staffensen, der har bloggen "Migogmintinderbaby", har oplevet at blive meldt til de sociale myndigheder. Det skete, da en anonym person havde set en video på Instagram, hvor Alexandras dreng havde fundet hendes sex-legetøj.

Og hos blogger-netværket for mødre ’Momster’ fortæller CEO Esme Emma Sutcu, at en af deres bloggere faktisk er stoppet på grund af underretninger fra følgere.

Det er ikke i orden, mener hun.

- Det er jo frygteligt, at man ikke kan få lov at fortælle om det, man har lyst til, siger Esme Emma Sutcu.

Kan ende i konflikt

Når de bloggende mødre i det hele taget kan blive genstand for konflikt, hænger det sammen med, at der i de her år, er rigtig mange måder at etablere familie og opdrage børn på.

Derfor søger mange mødre og par tryghed og råd i vejledninger og guidelines, fortæller Maja Sonne Damkjær, postdoc ved Institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet.

Problemet opstår, hvis man selv famler lidt, og andre bryder med de guidelines, man har taget til sig.

- Så bliver man selv bekymret og usikker eller får behov for at statuere, at man i hvert fald selv har styr på, hvad der er det rigtige at gøre i den pågældende situation.

- Det kunne jo være, at man selv havde siddet med det glas foran sig og havde været i tvivl, om det var okay at tage en slurk, siger Maja Sonne Damkjær.

Josefine: Tænk dig godt om

Hos Socialrådgiverforeningen i Nordjylland understreger formand Trine Qvist, at de anonyme underretninger kan benyttes, hvis man er bekymret for et barn.

- Så på den måde er en anonym underretning ikke et problem. Men det er et problem, hvis det bliver misbrugt, som vi jo desværre ofte ser, fordi det er grundløse henvendelser, siger hun.

Josefine Valentin håber, at folk vil vende det en ekstra gang, hvis de tænker på at melde en blogger til de sociale myndigheder på baggrund af et enkelt billede eller to.

- Til dem der overvejer at lave en underretning, synes jeg lige, man skal spørge sig selv: Er det her et holdningsspørgsmål, eller er der reelt noget?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk