Juridisk slagsmål om løn efter hjemmepleje-krak

Hverken kommuner eller Lønmodtagernes Garantifond vil betale løn til tidligere ansatte i privat firma.

Kærkommens tidligere ansatte mangler stadig at få udbetalt mindst en måneds løn. (Arkivfoto) (© Colourbox)

Medarbejdere fra det nu krakkede hjemmeservicefirma Kærkommen mangler at få i tusindvis af kroner, og Hjørrings borgmester er rasende.

Da Danmarks største private leverandør af hjemmepleje gik konkurs i marts, trådte Hjørring Kommune straks til og sørgede for de ældres pleje.

Nu mener Lønmodtagernes Garantifond, at kommunen reelt overtog Kærkommens aktiviteter - og derfor skal betale de tidligere ansattes manglende løn.

Borgmester er rasende

Den afgørelse er helt ude i hampen, siger Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S).

- Jeg er rystet over, at man kan komme til sådan en afgørelse, siger han.

Ifølge ham var Hjørring Kommunes eneste kontakt til Kærkommen at få at vide, hvem af de konkurs-ramte ældre, der her og nu skulle sikres personlig pleje.

Hvis det koster kommunen penge, så må det være slut med privatisering af personlig pleje, mener Arne Boelt.

Samme situation i Aalborg Kommune

Firmaet Kærkommen leverede pleje, omsorg og praktisk hjælp til flere end 4.000 kunder i en lang række kommuner landet over - fortrinsvis i hovedstadsområdet og i Nordjylland.

Derfor er Aalborg Kommune lige nu i samme situation som Hjørring og vil heller ikke bare betale medarbejdernes manglende løn.

- Så jeg går ud fra at vi to kommuner sammen med KL rejser en sag, fordi vi rent ud sagt mener, at det her er helt ude af proportioner, siger Arne Boelt.

FOA truer med retssag

Hos de tidligere ansattes fagforening, FOA, lyder beskeden: 'Find ud af det, eller vi lægger sag an'.

FOA truer Aalborg og Hjørring Kommuner samt Lønmodtagernes Garantifond med en retssag, hvis ikke de finder ud af hvem af dem, der skal betale det konkursramte plejefirma Kærkommens medarbejdere, den løn de har til gode.

Det fortæller Mumme Thing, advokat i FOA.

- Det er den eneste måde, vi kan lokke dem ud af busken på, siger advokaten.

Sag kan trække ud i årevis

Ifølge ham er der staccato over de svar, FOA har modtaget fra Lønmodtagernes Garantifond og fra kommunen:

- Lønmodtagernes Garantifond siger, 'vi synes, der er virksomhedsoverdragelse'. Kommunen siger, 'det synes vi ikke'. Og det kan vi jo ikke bruge til noget, siger Mumme Thing.

- Medlemmerne har krav på, at de her to parter tager deres ansvar på sig og lever op til det, de skal. Og sørger for, at det ikke bliver medlemmerne, der kommer til at hænge på den her regning, siger advokaten.

Men han og FOA har dog ikke store forhåbninger til, at de to parter finder en løsning indenfor de næste to uger. Og konsekvensen kan blive en langvarig retssag, siger Mumme Thing.

- Der går i hvert fald mindst et år før der ligger en retslig afgørelse. Og der kan nemt gå længere tid, hvis sagen skal for landsretten. Og måske hvis den skal ned og vende ved EU-domstolen. Risikoen er, at sagen kan trække ud i årevis, siger han.

FOA's medlemmer har i alt anmeldt et krav på 12 millioner kroner i konkursboerne i Aalborg og Hjørring.

Facebook
Twitter