Jurist: Huller i vejledningen til voldsramte

Arbejdstilsynet har ikke gjort deres arbejde godt nok, mener jurist. Det kan koste ofrene mange 100.000 kroner.

Marianne Fruensgaard møder opbakning hos Socialpædagogernes Landsforbund. (© Colourbox)

Arbejdstilsynet svigter folk, der rammes af vold på arbejdspladsen.

Det mener jurist Marianne Fruensgaard, der kritiserer det informationsmateriale, som Arbejdstilsynet har udarbejdet til voldsramte. Der er et hul i vejledningen, mener hun.

- Der mangler oplysninger om, at hvis man ikke laver en politianmeldelse, så risikerer den skadelidte at gå glip af en stor erstatning senere, hvis det viser, at det voldelige overfald får konsekvenser for helbredet og ens arbejdsliv, forklarer Marianne Fruensgaard.

For at få ret til erstatning skal man politianmelde en voldsgerning i arbejdtiden inden for 72 timer. Overser man det forhold, kan det få store konsekvenser, mener Marianne Fruensgaard.

- Det kan jo være mange 100.000 kroner gennem årene, hvis man er sygemeldt gennem en længere periode, siger hun.

Anmeld inden 72 timer

Ifølge hende er det ikke gjort tilstrækkeligt klart, at man skal anmelde overgrebet til politiet inden for 72 timer for at få ret til erstatning.

- Arbejdstilsynet har pligt til at fremhæve den omstændighed. For er man ikke klar over det, så kan det få store konsekvenser for en person, der allerede er i en svær situation, siger hun.

Formand for Socialpædagogernes Landsforbund Benny Andersen repræsenterer en faggruppe, hvor vold ofte er en del af dagligdagen.

Han opfordrer Arbejdstilsynet til at være mere klar i mælet.

- Selvfølgelig har Arbejdstilsynet den opgave, at deres information skal være skåret helt ud i pap, så man ikke er i tvivl om, hvordan og hvad man skal gøre, siger han.

Hos Arbejdstilsynet afviser tilsynschef Carsten Bendix kritikken med den begrundelse, at den del af vejledningen som Marianne Fruensgaard langer ud efter ikke er en del af tilsynets arbejdsområde.

- Reglerne om erstatning til voldsofre, efter offererstatningsloven, hører under en anden myndighed, nemlig Justitsministeriet. Det er et grundlæggende princip, at man som myndighed ikke vejleder på andre myndigheders område, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.