Kan man storhøste frø fra ålegræs?

Videncentret for Landbrug forsøger fredag at høste frø af ålegræs i større mængder. Planen er at så ålegræs i stedet for at flytte det, og måske kan der skabes en eksportvare.

Videncentret for Landbrug forsøger i dag at høste frø af ålegræs i større mængder. Planen er at så ålegræs i stedet for at flytte det. (© www.roskilde-fjord.dk)

I dag fredag begynder det første større danske forsøg med at høste frø af ålegræs. Målet er at skabe en eksportvare.

Videncentret for Landbrug deltager sammen med Syddansk Universitet i et forsøg på at så nyt ålegræs i Limfjorden - i stedet for at flytte græsplanter fra et sted til et andet.

Ålegræsset har ikke nemt ved at sprede sig ved egen kraft - og derfor forsøger man at finde metoder til at hjælpe ålegræssset på vej.

Ålegræs er afgørende for et godt vandmiljø, fordi det bringer liv og diversitet til fjordene. For landbruget er ålegræs også vigtigt, fordi det binder næringsstoffer, der virker som et "filter".

Sådan foregår høstenÅlegræsset i vandet ud for Haverslev Havn i Limfjorden, nær Fjerritslev, bliver høstet af to forskellige forsøgs-båd-maskiner. Det fortæller konsulent Flemming Gertz fra Videnscenter for Landbrug.

- Den ene båd klipper ålegræsset af med en stor saks og samler det i net bag båden. Den anden transporterer det afklippede ålegræs op på båden, som kan håndtere store mængder, forklarer han.

 Frø bliver fjernet med en fabrikshemmelighed

Inspirationen til at så ålegræs kommer fra USA, men det danske forsøg skulle gerne forbedre teknikken og rationalisere arbejdet.

Men et er at høste ålegræsset i store mængder - noget andet at vriste frøene fri af græsset. Hvordan det sker, er indtil videre en fabrikshemmelighed.

- Men det svarer til at gå fra at høste med le til at høste med mejetærsker, siger Flemming Gertz.

Facebook
Twitter