Karen og 2.100 andre ældre er testet for corona i Hjørring: Kun én er indtil videre positiv

Som første kommune i landet har Hjørring massetestet ældre i eget hjem.

Karen Søgaard er en af mange borgere, der nu har haft besøg af en lægestuderende med testudstyr. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Karen Søgaard fylder 70 år om en uge.

Hun er for nylig blevet hjerteopereret, har ligget i respirator tre gange og er derfor både nervøs for corona og på samme tid lettet over, at hun ikke skal stå i kø til et varmt telt for at blive testet.

I stedet har hun haft besøg af en lægestuderende, der kunne pode hende i hendes eget hjem.

- Han kom ind og lignede en lille bitte rummand, fortæller Karen Søgaard og tilføjer, at hun trods alt er glad for, at han først tog alt udstyret på, da han havde ringet på.

- Så får man ikke en forskrækkelse, når han pludselig står der i døren, siger hun.

Efter et stort udbrud af coronavirus på ældrecentret Vendelbocentret for tre uger siden har Hjørring Kommune som de første i landet valgt at sende testpersonale rundt til alle borgere, der modtager hjemmepleje.

Det sker som led i en større indsats for at få inddæmmet smitten i kommunen.

Her er de steder i Hjørring, hvor der foreløbig er konstateret coronasmittede.

Foreløbig er resultaterne gode.

Kun en enkelt er konstateret smittet i forbindelse med hjemmetest hos omkring 2.100 borgere.

Med til historien hører dog, at man ikke har fået svar på alle prøver fra hjemmetest endnu, og at der også er borgere, der endnu ikke er blevet testet.

Det gælder cirka 30 procent af dem, der modtager hjemmepleje.

I cirka halvdelen af tilfældene har folk ikke været hjemme, når testpersonalet er kommet forbi. I de resterende tilfælde har borgerne takket nej.

Alligevel er chef for Sundhedsplanlægningen i Region Nordjylland Malene Møller godt tilfreds med resultatet.

- Det vidner om, at de ældre har taget godt imod det. Jeg synes, vi kan være glade for, at 70 procent har taget imod tilbuddet, siger hun.

Hun tror, at endnu flere vil lade sig teste, når man nu begynder en ny runde af test hos borgerne for at nå bredere ud og samtidig sikre, at de første test er valide.

En meget stor stikprøve

Også på rådhuset i Hjørring Kommune er man glad for omfanget af test.

- Det viser rigtig fint, hvad smittetrykket er, siger direktør for Sundheds-, Ældre-, og Handicapforvaltningen Leif Serup.

- Vi gennemfører en meget stor stikprøve her, og jeg tænker, det er en sikker test på, om vi har smitte andre steder end på Vendelbocentret, siger han.

Selvom der ikke umiddelbart er tegn på yderligere smittespredning, opfordrer han borgerne til også at lade sig teste i anden omgang.

Også i Vesthimmerlands Kommune er der på det seneste konstateret et større antal smittede. Derfor vil man nu gå i gang med at teste personalet i hjemmeplejen regelmæssigt.

Test af plejepersonale vil være fast praksis i alle kommuner fra august.

Facebook
Twitter