Karin har solgt 60.000 stykker rav til Statens Naturhistoriske Museum

Karin Nordmann Ernst har brugt 40 år på at samle rav, og det kommer nu forskerne til gode.

  • Her er det en myg fanget i en af Karin Normann Ernsts mange tusind stykker rav. (Foto: Anders Damgaard © DR Nórdjylland)
  • En edderkop, der formentlig er flere millioner år gammel. (Foto: Anders Damgaard © Statens Naturhistoriske Museum)
  • Og en bille fra fortiden. (Foto: Anders Damgaard © Statens Naturhistoriske Museum)
1 / 3

Det er mellem 35 og 40 millioner år gammelt, og hvis man er rigtig heldig, så kan der gemme sig et lille insekt indeni.

Vi taler selvfølgelig om rav – eller mere præcis baltisk rav, som i sin tid blev dannet af det harpiks, der er løbet fra fyrretræer i store skovområder i det nordlige Skandinavien.

Siden er det størknet og blevet til rav gennem en proces på flere millioner år, inden det i dag i små klumper skyller op på de danske kyster.

En af dem, der har haft et godt øje for det er Karin Nordmann Ernst fra Skagen, som indtil for nylig rådede over en samling på 60.000 stykker rav.

Nu har hun solgt så godt som hele molevitten til Statens Naturhistoriske Museum, der var villig til at betale mange penge for at få lov at undersøge ravsamlingen nærmere.

Ravet kan nemlig rumme på skjulte hemmeligheder om fortiden gennem de insekter og andet biologisk materiale, som er blevet fanget i det klæbrige træprodukt.

Noget af det bedste, der findes

En stor del af samlingen, har Karin Normann Ernst selv fundet, noget af det har hun byttet sig til, og andet har hun købt.

- Men vi har som regel slebet det meste af det selv, fortæller hun.

Hun benytter en gamle vending fra vestkysten til at forklare, hvorfor hun gennem 40 år har brugt en stor del af sin tid på at samle rav.

- Først tager manden ravet, så tager ravet manden, siger hun.

- Og så har det nok noget at gøre med, at man synes, det er flot. Når jeg ser et insekt, så er jeg bare ’lost’. Det er noget af det bedste, der findes - at finde et insekt i rav, fortæller hun.

Karin Normann Ernst vil ikke oplyse præcist, hvor meget Statens Naturhistoriske Museum har betalt for den store samling. Men hun kommer ikke til at få nogen økonomiske kvaler resten af sine dage, oplyser hun.

Faktisk er hun lidt lettet over, at hun ikke længere skal passe på den store skat i sit private hjem.

- Når vi er rejst på ferie, har vi altid haft en vagt på huset og alarmsystemer. Det er vi fri for nu, siger hun.

’Århundredets ravhandel’

Det er meget forskelligt, hvor store ravklumperne er, når man finder dem på stranden.

Men typisk vejer de mellem 10 og 20 gram, og selv små stykker kan have stor værdi.

Derfor er også Lars Vilhelmsen, kurator og lektor ved Statens Naturhistoriske Museum, som hører under Københavns Universitet, begejstret for handlen.

- Det er jo nærmest århundredets ravhandel, vil jeg sige. Det er helt enestående både for museet og for mig som ansvarlig for dele af museumssamlingen, at man får lejlighed til at modtage så stor og videnskabeligt vigtig en samling, siger han.

Med de 60.000 stykker rav fra Karin Nordmann Ernst i Skagen, kommer museets samling op på i alt 70.000 stykker rav.

Værdifuld viden om klimaet

Det gør det til en af de største samlinger af baltisk rav i hele verden, og de insekter der gemmer sig indeni, giver nu mulighed for helt nye opdagelser, fortæller Lars Vilhelmsen:

- Dels kan vi jo finde nye arter og sammenligne dem med de arter, vi kender i dag, og på den måde finde ud af, hvordan enkelte insektgrupper har udviklet sig gennem tiden.

- Men man kan også lave mere overordnede studier over alle de insekter, vi finder. Så kan man finde ud af, hvordan miljøet og levevilkårene har været og måske også få et fingerpraj om klimaet på den tid, de er blevet skabt. Jo længere bagud i tid, vi forstår klimaet, jo bedre indblik kan vi få i, hvordan nutidens klima hænger sammen, og hvordan vi skal forholde os til de klimaforandringer, vi er udsat for i vore dage, siger Lars Vilhelmsen.

Udover forskere på Københavns Universitet vil også internationale kolleger få mulighed for at undersøge museets nye samling.

Det kan dog tage flere årtier at få lavet en granskning af det hele, lyder det fra Lars Vilhelmsen.

Facebook
Twitter