Kartoffeldesserter

Fire bud på desserter lavet på kartofler.

  • kartoffelchips med flormelis
  • Kok Johnny Vede fra Kokkedal Slot
  • rå kartoffelchips
  • Vores interimistiske studiekøkken
  • Sød kartoffeltærte
  • kartoffel-chokolade-souffle
1 / 6

Vi har bedt kok Johnny Vede fra Kokkedal Slot om at lave desserter og andre søde sager ud af kartofler.

Tirsdag lavede han en kartoffelkage og søde kartoffelchips, som kan gå til kaffen som et alternativ til chokolade el.lign. Torsdag lavede han en kartoffel-chokolade-soufflé og en sød kartoffel-tærte. Alle fire søde bud på en kartoffeldessert kan klart anbefales, siger studieværten, som fik lov at smage det hele.

Opskrift på Kartoffelchips:

Tynde skiver af blå kartofler, fritureolie og flormelis

Skiverne frituresteges i olien indtil skiverne er gyldne i kanten. Lad olien trække ud af skiverne på et viskestykke eller et stykke køkkenrulle. Når chipsene er kølet af, drysses de med flormelis med let hånd.

Opskrift på Kartoffelkage:

Dej: 2 dl olie 300 g brun farin

piskes godt sammen

4 æg 2 tsk. kanel 2 tsk bagepulver 2 tsk natron 2 tsk vanillesukker 270 g mel 400 g groft revet, rød kartoffel

Vend resten af ingrerdienserne i

Bages i en springform midt i ovnen i cirka 40 minutter ved 200 grader

Når kagen er kølet lidt af dekoreres den med ostecreme:

1 bg flødeost naturel 250 g smør 250 flormelis 2 stk. vanillestænger

Piskes sammen til det bliver hvidt

Hvis du vælger at bruge almindelige kartofler, så brug 50 gram færre og tilsæt da i stedet 50 g mere brun farin

Opskrift på Kartoffel-chokolade-soufflé:

Ingredienser: 250 bagekartoffel 15 g smør 1 tsk mel 2 spsk kakaopulver 1,25 dl mælk 50 g sukker 1 knivspids stødt kanel skallen af ½ citron 2 æg

Vask kartoflerne og kog dem i saltet vand. Pil kartoflerne og mos dem i en skål. Tilsæt smør og sæt det hele tilbage på komfuret i en gryde ved svag varme. Tilsæt mel, kakao og mælken lidt efter lidt.  Rør det hele godt sammen. Smag til med sukker, kanel og lidt citronskal.

Tag gryden af blusset og lad det køle lidt af. Rør æggeblomerne i. Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen.

Dejen hældes i små smurte soufflé-skåle og bages 20 minutter i ovnen ved 200 grader.

Serveres straks.

Opskrift på sød kartoffeltærte:

1 sweet potato (cirka 300 g) 115 g smør 225 g sukker 1,25 dl mælk 2 æg ½ tsk stødt kanel 1 tsk vanillesukker

I portion tærtedej (linsedej eller anden sød tærtedej)

Kog kartoflen med skræl i 40-50 minutter. Køl kartoflen ned med koldt vand og pil skrællet af.

Mos kartoflen i en skål. Tilsæt smør og pisk til en luftig konsistens. Tilsæt sukker, mælk, æg, kanel og vanillesukker. Rør massen godt igennem med håndpisker eller røremaskine indtil den er lind. Hæld masen ovenpå tærtedejen i en tærteform.

Bag tærten ved 175 grader i 55-60 minutter, eller indtil der ikke følger dej med, når du stikker i tærten med en knivspids.

Tærten hæver op som en soufflé, men synker sammen igen, når den er kølet ned.

Serveres med råcreme, creme fraiche eller flødeskum efter smag

Facebook
Twitter