Kender om fund af knogler fra tysk pilot: Jeg ved, hvem han er

Pilot på tysk fly fra krigen fundet i Jylland var formentlig ung og uerfaren, siger hobbyhistoriker.

Krigsflyet et styrtet ned med stor fart og er splintret i flere dele. Her ses nogle af de vragrester, der er gravet fri. På billedet ses Daniel Rom Kristiansen, der fandt vraget sammen med sin far Klaus Kristiansen (th). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er et vigtigt krigsfund, som en far og hans søn har gjort sig i Birkelse i Nordjylland.

Det mener Anden Verdenskrigs-entusiasten og krigsflykender Søren Flensted, som siden 1980'erne har studeret luftkrigen over Danmark i 1940'erne.

Resterne af jagerflyet, som er et tysk fly af typen Messerschmitt Bf 109, lå gemt flere meter under jorden i et gammelt moseområde.

Det med en metaldetektor i hånden, at landmanden Klaus Kristiansen sammen med sin søn, Daniel, gjorde det opsigtsvækkende fund.

Sidenhen måtte flyet, eller hvad der var tilbage af det, graves frem.

I vragresterne fandt man enkelte knogler fra piloten, ligesom der også blev fundet maskingeværer og anden ammunition.

- Jeg synes, det er meget betydningsfuldt, fordi vi anede ikke, at han (piloten, red.) var der. Det er et stykke historie. Jeg tror, vi nu får manden identificeret, fordi vi har fundet en del papirer i resterne af liget, siger Søren Flensted, der også har en fortid i Flyvevåbnet.

Papirerne er nu lagt i en fryser for at stivne, fordi de var helt våde og ødelagt af benzin fra flyet.

- De stank af tysk benzin, som har en helt særlig lugt, fordi det blev lavet på skiffer, siger Søren Flensted.

VIDEO Far og søn fandt flyvrag og knogler fra pilot

Kigger i tyske tabsmeldinger

Søren Flensted deltog i udgravningen i området, hvor flyet har ligget formentlig siden slutningen af 1944.

Gennem årene har han gennemgået tyske og danske arkiver og har kortlagt alle flystyrt over Danmark under Anden Verdenskrig.

Derfor mener han, at man ret præcist kan finde frem til, hvem piloten var.

Det skyldes, at tyskerne nøje har nedskrevet tabsmeldinger, hvor der står, hvem der er død og hvorfor.

Der kommer formentlig ikke til at være flere fund af fly begravet i Danmark, og derfor er listen over mulige piloter ikke lang, siger han.

Søren Flensted mener derfor, at knogleresterne kommer fra en tysk pilot ved navn Bruno Krüger.

Da Søren Flensted hørte om det opsigtsvækkende fund, troede han i første omgang, at flyet måtte tilhøre en tysk pilot, som allerede er identificeret og begravet i Frederikshavn sammen med andre faldne tyskere.

Men da han ankom til findestedet, og man fandt knogleresterne, blev han noget overrasket.

- Vi har jo langt hen ad vejen haft styr på flystyrtene, men vi anede ikke, at den lå her. Vi ved, hvor de fleste er omkommet henne og under hvilke omstændigheder. Derfor er jeg så sikker på, det er Krüger, for de andre er der redegjort for.

- Med Krüger skrev tyskerne, at de ikke vidste, hvad der var sket, fordi han var forsvundet ned i et moseområde, og man kunne ikke få ham op, siger Søren Flensted.

Her fjerner folk fra Nordjyllands Historiske Museum fundne flyrester fra det gamle krigsfly. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Død efter for få flyvetimer

Under krigen lavede tyskerne testflyvninger over Danmark, fordi det blev betragtet som 'hjemmebane'. Basen lå i Aalborg, hvor piloterne typisk trænede 40-50 timer, før de blev sendt i krig.

Man kunne ikke træne piloter i for eksempel Frankrig, fordi der var en del både engelske og amerikanske piloter i luften.

Piloten på flyet i Birkelse er formentlig styrtet i døden, fordi han som så mange af de andre tyske piloter i Aalborg var unge og uerfarne.

Nogle af de tyske fly blev skudt ned over Danmark, men det var et fåtal, forklarer Søren Flensted.

Der var omkring 1.800 tyske styrt her i landet under krigen. Størstedelen af dem var øvelsesflyvninger, og fra sommeren 1944 til krigsende gik det slag i slag, fortæller han.

Dele af det tyske fly, der blev fundet på en mark nær Birkelse. (Foto: charlotte ostertag)

- Piloten var 20 år og kom op i en dengang moderne flyvemaskine, og så mistede han måske kontrollen. Ud fra antallet af flyvere, der faldt ned, så var han ikke den eneste, som lavede fejl. Og de havde ikke en chance mod de amerikanske piloter, som havde flere hundrede timer bag sig, siger Søren Flensted.

Leder efter pårørende

Dansk politi samarbejder nu med de tyske myndigheder for at få fastslået, hvem piloten var.

Herefter vil Tyskland undersøge, om piloten har nogen nulevende pårørende.

Når landmanden og sønnen Daniel kunne finde flyet, skyldes det, at deres slægtninge i slutningen 1944 hørte et fly styrte ned.

Klaus Kristiansens farfar sad i november i sit hus og lavede pebernødder, da han hørte et ordentligt brag.

Og den oplysning er vigtig for at fastslå, hvem piloten var, mener Søren Flensted.

- Det er en oplysning, vi ikke har haft, og nu har vi noget at gå videre med. Måske sognefogeden dengang har skrevet protokol, siger han.

Det var i forbindelse med en skoleopgave om modstandsbevægelsen, at landmanden og sønnen besluttede sig for at gå på jagt med en metaldetektor.

Gennem årene er mosen blevet til en mark, og derfor var det også nemmere for far og søn at finde flyfragmenter, som senere hen ledte dem på sporet af selve flyvraget, der var splittet til atomer.

Facebook
Twitter