Kilovis af ungkarle-kanel kan give allergi

Det skulle være en festlig og sjov tradition, men det kan give alvorlig allergi, når ugifte ungersvende på 25 år får hældt kilovis af kanel ud over sig.

Han skal have kanel, skal han. Det fik Henrik Stevnshoved fra Hobro. Hele 14 kilo mens han var bundet til et træ. (Foto: Jacob Agerholm © DR Nordjylland)

- Så gik de sammen 5-6 stykker og bandt mig fast til et træ. Og så kunne jeg se, at der lige pludselig kom en bil med en trailer med en stor løvblæser bagpå, som kunne puste ret meget kanel afsted ad gangen.

Sådan siger Henrik Stevnshoved fra Hobro. Og ret meget kanel er lidt af en nordjysk underdrivelse. For da han i november 2013 fyldte 25 år, havde hans lillebror alene indkøbt 14 kilo kanel.

Stor stigning i kanelsalg hos webbutikker

Henrik Stevnshoved er ikke den eneste ugifte 25-årige, der har prøvet at blive overhældt med det brune pulver.

I webshoppen kanelbutikken solgte man 700 kilo kanel i hele 2013. I de første fire måneder af 2014 er der indtil videre solgt 400 kilo. Også webshoppen kanel og peber oplyser, at man har oplevet en kraftig stigning. Her fra ønsker man dog ikke at komme med konkrete salgstal.

Allergiekspert advarer: Find en anden måde at fejre 25-årige

Men man skal passe meget på med de store mængder kanel. Sådan lyder advarslen fra Jeanne Duus Johansen, centerleder og professor ved Videnscenter for Allergi.

- Kanel kan påvirke immunsystemets celler og frigive signalstoffet histamin, som for eksempel kan udløse et astmaanfald eller nældefeber over hele kroppen, siger professoren.

Hun mener derfor, man bør finde en anden måde at fejre en kanelsvend på.

Træer og lygtepæle bruges ved "overfald"

Der er dog tegn på, at det er en tradition, der har bidt sig godt fast.

I en af Aalborgs parker, Østre Anlæg, kan driftschef Per Rasmussen ved kommunens grønne områder hurtigt udpege 20-25 træer, hvor det nederste af stammen er overhældt med den brune kanel.

Typisk foregår "kaneloverfaldene" ved en lygtepæl, et træ eller andet, som vennerne kan binde den 25-årige fast til.

Parkmand: Det ser træls ud

Driftschef Per Rasmussen ved de grønne områder i Aalborgs midtby oplever, at kanelfejringen er taget til over de senere år og i dag sker oftere og oftere.  

- Det er nok en gang om ugen eller hver fjortende dag, at jeg lige lægger mærke til, at hov, der var et træ mere, siger Per Rasmussen.

Han mener dog ikke, træerne tager skade af kanelen.

- Men det ser træls ud. Det er jo sådan helt rød-orange og ligner ikke et normalt birketræ, siger parkmanden.

Nordjysk tradition, der har bredt sig

Ifølge traditionsforsker Else Marie Kofod fra Dansk Folkemindesamling er kanelsvendene en nordjysk tradition, der har bredt sig.

- Så vidt jeg kan bedømme, er det noget, der er blevet mere og mere almindeligt. Ikke bare i Nordjylland, men også mange andre steder. Måske fordi nordjyder har taget det med, når de er rejst væk derfra, siger traditionsforskeren.

 

Facebook
Twitter