Klimakommuner er CO2-dukse

Hjemmehjælpere i hybridbiler, solceller på taget og bedre ventilationsanlæg. De danske kommuner sparer på CO2-udledningen.

Som klimakommune starter man som udgangspunkt med at reducere CO2-udslippet fra kommunens egne bygninger (arkivfoto). (Foto: Helge Røjle © DR)

De skifter til energibesparende LED-lys, sætter solceller på taget og kører i hybridbiler. De danske klimakommuner er CO2-dukse.

Faktisk mere end opfylder kommunerne de aftaler, de har lavet med Danmarks Naturfredningsforening om at reducere deres udledninger af den klimaskadelige CO2. Det fortæller foreningens kampagneleder Jens la Cour med tillfredshed.

- Dels reducererer de konkret deres udledninger, og så viser de også andre, at det kan lade sig gøre. Og det betyder jo ikke en dårligere service, så alle vinder på det her, siger naturfredningsmanden.

Og nedbringelsen af CO2-udledningen sker med enkle effektive metoder.

- Ved at renovere en skole, ved at indpasse et ventilationsanlæg, eller ved at kommunen køber elbiler, siger Jens La Cour.

72 kommuner landet over har forpligtiget sig til at reducere CO2-udledningerne med to eller tre procent hvert år. Siden kampagnen startede for ni år siden har de i snit reduceret udledningerne med over fire procent hvert år.

Mariagerfjord Kommune ligger i den nordjyske top med 6,1 procents årlig reduktion. Forklaringen er ifølge miljøvejleder Inger Taylor enkel.

- Vi har sat ind fra dag ét med at gå foran. Fordi det dels er en god økonomisk investering, men det giver også bedre bygninger med god komfort og indeklima, siger hun.

  • En Klimakommune er en kommune, der har skrevet under på en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om årligt at reducere kommunens CO2-udledning med minimum 2 %.
  • Det kan være alt lige fra energibesparelser i kommunens egne bygninger til større vedvarende energiprojekter.
  • Se om din kommune er med på listen over klimakommuner http://www.klimakommuner.dk/

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.