Knap to millioner ål sættes ud i Danmark: 'Der er brug for 50 gange så mange'

Danske fiskere sætter millioner af ål ud denne sommer, men det er en dråbe i havet.

Næsten to millioner ål bliver i år sat ud i søer, åer og ved kysten. Udsætningerne foretages af DTU Aqua med hjælp fra blandt andre fritidsfiskere og sportsfiskere. (Arkivfoto).

- Når jeg sætter ruser ud nu, fanger jeg måske ti procent sammenlignet med den gang, der virkelig var ål her.

Bjarne Dam Jensen er kasserer i Hals og Omegns Fritidsfiskerforening i Nordjylland. Han har fisket i Limfjorden i 50 år. Da han var dreng, var fjorden fuld af ål.

- Om foråret kunne der være så mange unge ål på vej mod åerne, at man så dem som mørke skygger i fjorden, fortæller han.

I dag er egen fangst af ål en sjælden ret på middagsbordet derhjemme.

- Vi fanger, så vi kan servere ål et par gange om året. Det er da også det, siger Bjarne Dam Jensen.

I dag er egen fangst af ål en sjælden ret på middagsbordet hjemme hos fritidsfisker Bjarne Dam Jensen fra Hals i Nordjylland. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland)

Men det er langt fra nok, hvis bestanden skal genoprettes, og man skal nå niveauet for 50 år siden, lyder det fra Michael Ingemann, havbiolog hos DTU Aqua.

- Der skal sættes 50 gange så mange ål ud, hvis bestanden skal op på niveauet fra 60'erne og 70'erne.

- Så mange ål kan man ikke skaffe eller yngle sig til, men lidt har også ret. De ål, man sætter ud, vender tilbage til gydepladserne. Der kommer mere yngel, og så stiger bestanden igen - omend langsomt, siger Michael Ingemann.

Han påpeger, at ålen har en generationstid på 15 år.

- Fra yngel til voksen til ny yngel går der 15 år. Vi regner med, at det vil tage mindst fem generationer, før vi er oppe på fordums højder igen. Vi har sat yngel ud i nogle år, så omkring 2080 er vi ved at være der.

Den lille ålebestand går også ud over erhvervsfiskerne i Europa.

- For år tilbage havde 25.000 erhvervsfiskere i Europa en væsentlig indtægt fra ålefiskeri. Derfor er det en ressource, man gerne vil genetablere, siger Michael Ingemann.

Det Internationale Havundersøgelsesråd kalder niveauet for den europæiske ålebestand kritisk - specielt Nordsøens ål er hårdt ramt.

Facebook
Twitter