Knivstik, slagsmål og skud: Kriminelle grupper kæmper på åben gade om hash-markedet i Aalborg

Seneste episode skete i denne uge, hvor en person ifølge politiet formentligt blev forsøgt kørt ned.

Sidst i maj 2020 skete den episode, der formentlig markerede starten på en konflikt, der har varet indtil nu. Den seneste episode i Aalborg skete i denne uge. (Foto: Grafik: Sandra Bertelsen © DR Nyheder)

Normalt er havnefronten i Aalborg lig med børn på rulleskøjter, unge der drikker øl på kajkanten og badende der springer i vandet ved havnebadet.

Men sidste sommer blev en episode på havnefronten formentlig startskuddet til en konflikt mellem to kriminelle grupperinger, der har stået på lige siden.

Den 26. maj sidste år blev to unge mænd på 19 og 17 år overfaldet af en gruppe, der formentlig bestod af op mod 10 andre unge mænd. Den 19-årige blev stukket i ballen med en kniv, mens den 17-årige blev skubbet omkuld og sparket.

Og siden forårsdagen sidste år har Aalborg været ramt af en række knivstik, slagsmål og andre voldelige sammenstød mellem de to grupper.

Senest onsdag i denne uge, hvor en person ifølge politiet formentligt blev forsøgt kørt ned centralt i byen – og herefter blev der kastet sten mod den bil, der forsøgte at påkøre personen.

Rune Erik Sørensen bor tæt på det område i byen, hvor der i foråret har været en enkelt skudepisode.

- Det er super mærkeligt - og ikke helt vildt behageligt. Man kommer i tanke om, at det måske alligevel ikke er så sikkert at bo der.

  • Benjamin Beck-Olsen bor i Aalborg og arbejder i Jomfru Ane Gade. Han har ikke selv oplevet nogle af de voldelige episoder. Men alligevel sætter det gang i tankerne, når han læser om dem. ”Man kan godt gå hen og blive lidt bange for at gå ud i løbet af natten og generelt bare færdes i nattelivet. Jeg vil helst bare kaste det væk og være ligeglad – men det kan man jo ikke rigtig være i sidste ende.” (Foto: Josefine Sønderup Rasmussen © DR Nórdjylland)
  • Nina Fredbord (til højre) med sin veninde på havnefronten i Aalborg. Hun kalder episoderne i Aalborg for 'ubehagelige'. ”Når jeg læser om det, tænker jeg for eksempel, at på nogle af stederne har jeg været i byen et par timer inden. Jeg synes godt, det kan være ubehageligt at tænke på, at det kommer så tæt på.” (Foto: undefined © DR Nórdjylland)
  • Rune Erik Sørensen på 23 år bor tæt på det område i Aalborg, hvor der har været en skudepisode. ”Det er super mærkeligt og ikke helt vildt behageligt. Man kommer i tanke om, at det måske alligevel ikke er så sikkert at bo der.” (Foto: Josefine Sønderup Rasmussen © DR Nórdjylland)
1 / 3

Sammenhæng mellem adskillige episoder

Hos Nordjyllands Politi er der ikke nogen tvivl om, at mange af de episoder, der har ramt Aalborg gennem mere end et år, har en sammenhæng.

- Episoderne hænger helt klart sammen. Vi har to grupperinger, som strides om det narkomarked, vi har omkring Aalborg. Det er primært hash-markedet, vi taler om, fortæller vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi Niels Kronborg.

- Det er efterhånden blevet mikset op med en masse personligt fjendskab mellem nogle af de her mennesker, fordi der er noget, der skal betales tilbage.

Onsdag rykkede politiet massivt ud i Aalborg Centrum efter det seneste opgør mellem de stridende grupper. Pludselig var gaderne, der normalt kendes fra det årlige karnevals enorme parader, fulde af patruljevogne, politihunde og betjente klædt i veste og enkelte bærende på skjolde.

Vicepolitiinspektør Niels Kronborg forstår sagtens, hvis episoder som denne kan skabe utryghed hos borgerne.

- Det ser rigtig voldsomt ud, når vi tropper op med så store nogle styrker. Men omvendt kan man også vende det rundt og sige til befolkningen, at det er et signal om, at vi rent faktisk er der, og at vi har styr på situationen, siger han.

Efter onsdagens episode meldte politiet som flere gange tidligere ud, at der var tale om et internt opgør i kriminelle kredse, og derfor har almindelige borgere ikke noget at være bekymrede for.

Den udmelding holder Niels Kronborg fast i.

- De her personer går målrettet efter hinanden. Der er selvfølgelig altid en risiko for, at man kan komme lidt i klemme i det her, men risikoen er forsvindende lille, siger vicepolitiinspektøren og sender samtidig en ros til borgerne i byen.

- Aalborgenserne har været rigtig gode vidner i den her sammenhæng og taget billeder og videosekvenser, og det er guld værd for os.

Artiklen fortsætter under billedet.

Politiet afspærrede onsdag et større område i Aalborg, der blandt andet blev undersøgt med politihunde. Torsdag blev tre mænd i alderen 17-24 år varetægtsfængslet i forbindelse med sagen. (Foto: Trine Dam © DR Nórdjylland)

Ikke tale om bander

Spørger man politiet, er det forkert at kalde de to grupperinger i Aalborg for bander. Det er de i øjeblikket ikke organiserede nok til at kunne betegnes som.

- Det er nogle grupperinger, som har personlige relationer og fælles økonomiske interesser. Så slutter man sig sammen ligesom en vennegruppe – som bare i den her sammenhæng har et kriminelt formål. Nogle er centrale personer, og andre kommer og går, siger Niels Kronborg.

Men grænsen mellem gruppering og bande er politiet ifølge ham opmærksomme på.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at undgå, at de bliver til etablerede bander.

Selvom grupperne ikke er organiserede, består de af mange personer spredt ud over hele byen – og det er med til at gøre det svært, hurtigt at få hevet problemet op med roden.

- Der mangler ikke rekrutter – når vi tager nogle af dem, som vi mener er hovedpersonerne, står der andre klar i kulissen, siger Niels Kronborg.

15 mænd sidder varetægtsfængslet

Politiet brugte onsdag flere timer på at eftersøge områderne omkring episoderne. Inden dagen var omme, var de første seks personer anholdt – tre blev efterfølgende løsladt, men er stadig sigtede. De sidste tre sidder nu varetægtsfængslet.

Dermed er i alt 15 mænd med tilknytning til de kriminelle grupperinger i Aalborg lige nu varetægtsfængslet.

- Det er rigtig, rigtig mange, fortæller Niels Kronborg, der mener, at antallet er et udtryk for politiets indsats.

- Det fortæller mig, at den meget massive efterforskning og opmærksomhed, vi har givet de her to grupperinger, har båret frugt. Og vores indsats virker, som den skal, siger han.

- Vi er godt klar over, at det er en lang proces, og at vi ikke løser problemet på længere sigt på den måde. Men vi har en forebyggelsesindsats, som vi forsøger at køre i spil også, så vi også forebygger at konflikten fortsætter på den lange bane.

I samarbejde med Aalborg Kommune forsøger politiet at undgå, at flere slutter sig til grupperne.

- Sammen med kommunen taler vi især med de lidt mindre brødre og familierne for at se, om man kan forhindre fødekæden. Vi taler også med imamer og forsøger at påvirke fædre- og mødregrupper til at tale med deres unge mennesker.

Facebook
Twitter