Kold sø skal sikre aircondition til patienter

Det nye universitetshospital i Aalborg skal holdes koldt af søvand, og det er godt for miljøet.

Kridtsøen ved Aalborg Portland kommer til at levere kulde fra 2021. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Hvis vi igen bliver ramt af en hedebølge som i sommer, er det vand fra en nærliggende kridtsø, der skal holde temperaturen nede på hospitalsstuerne i Aalborg. Et nyt system, der anvender det kolde vand til at nedkøle vandet i rørene på Aalborg Universitetshospital, og det kommer således til at holde stuerne kolde fra 2021.

Og det er en rigtig fornuftig løsning, lyder det fra professor i energiplanlægning.

- Køling er noget af det allermest energiforbrugende, vi kan have brug for. Især på et hospital, hvor vi ved, at der kan blive rigtig varmt, siger Brian Vad Christensen, der er professor i byplanlægning og vedvarende energi på Aalborg Universitet.

Og aftalen med hospitalet kan være startskuddet på, at kridtsøen i Aalborg Øst kan bidrage med kulde til andre dele af Aalborg. Det er i hvert fald planen hos Lasse P. N. Olsen, der er rådmand i Aalborg Kommune og formand for Aalborg Fjernkøling.

- Nu får vi infrastrukturen. Det betyder, at vi kan begynde at tilbyde køling til andre kunder. Så hvis virksomheder som for eksempel store serverparker eller produktionsvirksomheder har brug for nedkøling, så kan vi tilbyde det, siger Lasse P.N. Olsen.

Effektivt system

Fjernkøling fungerer ligesom fjernvarme. Så hvor en varmekilde normalt opvarmer vand til varmerørene i vores bygninger, er der her tale om vand fra kuldekilden i kridtsøen, der nedkøler vandet i de rør, der kommer til at løbe i det nye sygehus.

Metoden bruges også andre steder i landet. Blandt andet i Carlsbergbyen i København, hvor havvand er med til at køle boliger ned.

- Det er et utroligt effektivt system. Det er dobbelt så effektivt, som hvis vi bruger elektricitet til at køle ned, fortæller Brian Vad Christensen.

Han kan ikke komme med en vurdering af, hvor meget CO2 det sparer, da det kommer an på, hvor meget af strømmen, der ville være kommet fra fossile brandstoffer. Men uanset hvad vil det blive nemmere at producere nok strøm.

-Med det her system skal vindmøllerne eller solfangerne kun producere den halve mængde energi for at få lige så meget kulde, siger han.

Bør kigge mod Aalborg

Det er dog ret store områder med behov for nedkøling, der skal til, for at metoden er brugbar.

- Det er ikke bare ethvert boligområde eller industriområde. Der skal være tale om ret store behov for nedkøling, så det passer til store produktionsvirksomheder eller ret store kontorbygninger, siger Brian Vad Christensen.

Rådmand Lasse P.N. Olsen drømmer om at lave lignende projekter med vand fra Limfjorden, og energiforsker Brian Vad Christensen har da også kun positive bemærkninger om at lave lignende projekter.

- Jeg kan kun anbefale, at man i store byggerier ligesom universitetshopitalet kigger på det, der bliver lavet i Aalborg, og laver noget lignende, siger Brian Vad Christensen.