Kommune: Drop plejehjemsbeboere i køkkenet - de ældre gider ikke

Flere ældre siger, at de har skrællet kartofler nok i deres liv

De ældre på Bælum Ældrecenter vil ikke med i køkkenet. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Seks nordjyske kommuner får penge til madlavning på plejehjem. Mange af dem har som mål, at de ældre skal involveres i madlavningen - men det er en dårlig ide.

Det viser en evaluering for et forsøgsprojekt på Bælum Ældrecenter i Rebild Kommune.

Projektet, der blev sat i gang i juni 2016, gav beboerne mulighed for at deltage i madlavningen, fordi maden laves på centeret.

Men det er ingen succes, siger formand for Sundhedsudvalget i Rebild Kommune for SF Annette Søegaard.

- Der er mange der siger, vi har skrællet de kartofler, som vi skal skrælle i vores liv, så det kan I godt glemme. Og det er jo ikke for at være på tværs eller fordi de ikke ville hjælpe til. De har simpelthen ikke ork til det, fortæller Annette Søegaard.

Tirsdag udløb fristen for at søge del i en pulje på 425 millioner kroner fra finansloven, der har til hensigt at fremme madlavning på de enkelte kommunale ældrecentre og plejehjem i hele Danmark.

I Nordjylland var Rebild, Brønderslev og Læsø kommuner ene om ikke at søge puljen. Derimod søgte blandt andre Jammerbugt Kommune.

- Konkret betyder det, at flere nordjyske plejehjemskøkkener får mulighed for at lave mad fra bunden og give de ældre en oplevelse, sagde Jens Rafn Andersen, formand for kommunens Social- og Sundhedsudvalg.

Men på Bælum Ældrecenter har beboerne ikke grebet grydeskeen.

- De ældre orker det simpelthen ikke, forklarer hun.

Ifølge de ældre er maden ikke blevet bedre. Derfor mener Annette Søegaard, at de 33.000 kroner, som forsøget koster månedligt, kan bruges anderledes.

- Hvis vi har penge nok, synes jeg bestemt, at vi skal arbejde videre med køkkener og flere folk ude i boenhederne. Men jeg vil hellere bruge pengene på varme hænder, siger udvalgsformanden.

Et flertal i Rebild Kommune besluttede i sidste uge på et byrådsmøde, ikke at søge den statslige pulje til genetablering af køkkener på plejehjem og ældrecentre.

Facebook
Twitter