Kommune sender ledige på bustur til virksomheder, der tørster efter arbejdskraft

Kommuner i hele landet bør lade sig inspirere af projektet, mener ekspert.

Det er ikke første gang, Aalborg Kommune sender ledige afsted i bus. For nyligt var det hotel- og restaurationsbranchen, der fik besøg. (Foto: Grafik: Signe Heiredal © DR Nyheder)

- Godmorgen og velkommen til bustur!

Hvis man ikke vidste det, skulle man tro, at bussen var fyldt op med forventningsfulde turister, der så frem til en guidet tur rundt i Nordjylland.

Men på sæderne sidder der ikke turister klar med kamera og guidebøger – men derimod 21 ledige jobsøgende fra blandt andet Aalborg Kommune.

Og dagen byder ikke på seværdigheder eller lækre spisesteder, men i stedet fire virksomheder inden for metalbranchen, der alle skriger på arbejdskraft. Og næste stop kan være et nyt job.

Blandt passagerne er der både uddannede murere, ufaglærte – og Martin Jørgensen, der har en bachelor i idræt.

Selvom et job i metalindustrien umiddelbart virker fjernt for en akademiker, er han glad for at være kommet med på tur.

- Der er mangel på arbejdskraft inden for den her branche, og der var rigtig gode udsigter til et job bagefter. Og så er jeg ikke bange for en udfordring.

- Det her er en meget anden retning for mig, men jeg tænker, at jeg lige så godt kan lære det, som andre kan.

Martin Jørgensen har været ledig siden 2020, hvor han fik sin bachelor i idræt. (Foto: Asta Pil Heltborg © DR Nórdjylland)

Busturen i dag er et samarbejde mellem lokale tekniske skoler og flere nordjyske kommuner – blandt andre Aalborg Kommune.

Og det er ikke første gang, at kommunen fylder en bus med ledige og sender dem ud til brancher, hvor der lige nu er stor mangel på arbejdskraft.

I april meldte 43 procent af metalindustrivirksomhederne om mangel på arbejdskraft, oplyser Dansk Metal.

- Jeg tror næsten, vi kan garantere de 21, der er af sted i dag, en jobgaranti, hvis de vil gennemføre kurset og den tilhørende praktik, siger job- og uddannelseschef i Aalborg Kommune, Jesper Dahlgaard.

'Jeg har aldrig set indersiden af sådan en fabrik'

Første stop på dagens busturen er virksomheden CUBIC i Brønderslev, der leverer produkter til både skibe, hospitaler og vindmøller. Her mangler der blandt andet industrioperatører til at betjene robotter.

Og første indtryk af fabrikken er umiddelbart positivt for Martin Jørgensen.

- Jeg har aldrig set indersiden af sådan en fabrik her. Jeg synes, det ser moderne ud, og jeg kan godt lide teknologien her.

Blandt parterne på projektet i Nordjylland er også Dansk Industri. Her mener man, at der burde arrangeres busture eller lignende arrangementer andre steder i landet.

- Vi har rigtig meget brug for, at flere unge og voksne får lyst til at blive faglært. Særligt inden for metalindustriens område. Derfor er det her et vigtigt projekt, siger underdirektøren i Dansk Industri, Signe Tychsen Philip.

- Realiteten er, at der lige nu mangler arbejdskraft i mange brancher i et omfang, hvor virksomhederne ikke kan levere i forhold til det, de har ordre til.

CUBIC i Brønderslev har hårdt brug for industrioperatører, fortæller fabriksleder John Knudsen. (Foto: Asta Pil Heltborg © DR Nórdjylland)

Lignende udfordringer kender de til hos CUBIC, og derfor bliver de 21 ledige i dag taget imod med åbne arme.

- Lige nu er det meget, meget svært for os at mande op, fordi udbuddet af arbejdskraft er meget lavt, fortæller fabriksleder John Knudsen.

- Konsekvenserne er, at vi kommer til at køre så hårdt på de folk, vi allerede har i vores produktion, at de bliver trætte – og måske stressede.

Vi producerer for mange akademikere

Lykkedes det i dag at friste nogle af de ledige med et job i metalbranchen, venter der et kortere forløb på teknisk skole og herefter et kursus, der gør dem klar til jobbet hos metalvirksomhederne.

Projektet får også positive ord med på vejen fra arbejdsmarkedsforsker Mads Peter Klindt fra Aalborg Universitet. Han mener, kommuner i hele landet bør lade sig inspirere.

For det kan være én af vejene frem, hvis man vil gøre noget ved udfordringerne på det danske job- og uddannelsesmarked.

- Hvis man ser på situationen både nu og 5-15 år frem, så kan man se, at det, der mangler, er håndværkere og faglærte. Faktisk producerer vi for mange akademikere med en lang videregående uddannelse, siger Mads Peter Klindt.

Blandt de 21 ledige på dagens bustur er både smede, maskinarbejdere, ufaglærte, akademikere og murere. (Foto: Asta Pil Heltborg © DR Nyheder)

Mads Peter Klindt tror sagtens, at det også kan lykkes Aalborg Kommune at friste akademikere til et job inden for metalbranchen, som er noget helt andet, end de er uddannet til.

- De gængse redskaber har været, at vi sender ledige metalarbejdere til metalvirksomheder, der skal bruge dem, og ledige tømrere til håndværksmestre, som mangler arbejdskraft. Men den måde kan du ikke anvise arbejdskraft længere, siger han.

- De metalarbejdere, tømrere og sosu-medarbejdere, som der er så kæmpestor mangel på lige nu, de er der simpelthen ikke.