Kommune vil frede sig til grønne åndehuller: 'Vi skal se på vores parker, som New York ser på Central Park'

Aalborg Kommune og Danmarks Naturfredningsforening ønsker fire byparker fredet.

Aalborgs borgere kan være sikre på, at der også i fremtiden er grønne åndehuller til dem. Kommunen vil frede fire bynære parker til dem. (© ColourBox)

Når man bor i en sommervarm storby, er det skønt at kunne brede et tæppe ud på en græsplæne og hvile sig i fred og ro under trækronernes svalende skygge.

Aalborg Kommune vil derfor frede fire af sine byparker - for at sikre kommende generationer grønne åndehuller.

Sammen med Danmarks Naturfredningsforening vil kommunen bede Fredningsnævnet om at frede Skanseparken, Østre Anlæg, Kildeparken samt Sohngårdsholmparken/Den gamle Golfbane.

Flere flytter ind til storbyen

- Flere og flere mennesker flytter til byerne og politikerne har ønsket at sikre dem nogle grønne fristeder, forklarer stadsgartner Kirsten Lund Andersen.

Fredningen skal eksempelvis sikre, at parkerne indeholder masser af planter, græsplæner og store, gamle fuldkronede træer. Noget borgerne sætter pris på - især i disse varme tider.

- En fredning kunne indeholde bestemmelser om, at der ikke må bygges ind i træerne, at træerne får plads og deres rødder står i god muld, og at parkerne kun må bruges til et vist antal arrangementer og så videre, siger Kirsten Lund Andersen.

Kildeparken i Aalborg bliver hvert år brugt til Nordeuropas største karneval. Og det skal den blive ved med - fredning eller ej.

Selv om Kildeparken i Aalborg fredes, så skal der stadig være plads til nordeuropas største karneval. Foto: Folder fra Aalborg Kommune.

- Nogle af de der store arrangementer skal der være plads til. Bare de sker uden at ødelægge de grønne, frodige områder i parkerne, siger Kirsten Lund Andersen.

Danmarks Naturfredningsforening synes, det er en rigtig god ide at kommunerne får sikret de grønne områder, mens tid er, og mens de har indflydelse på det.

- Det er vores erfaring, at det er rigtig, rigtig svært for kommuner at håndhæve beskyttelsen, hvis der kommer et stort pres for at lave for eksempel en kommerciel virksomhed i en offentlig park, siger fredningsleder Birgitte Ingrisch.

Vil lave klatreanlæg i fredet park

Hun nævner en aktuel sag fra Søndermarken på Frederiksberg, hvor private ønsker at lave et stort klatreanlæg. Søndermarken er fredet og planerne blev påklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Aalborgs stadsgartner, Kirsten Lund Andersen, står her i Østre Anlæg, som er en af de fire bynære parker, kommunen vil frede. (Foto: Rasmus Jungersen)

- Men det viser jo meget godt, at der er rigtig meget efterspørgsel på det areal. som parkerne råder over. Problemet er bare, at hvis man siger ja til det hele, så er der ikke mere offentlig park tilbage.

Et andet eksempel kunne være de flere og flere arrangementer i parkerne - karneval, koncerter, opera og alt muligt andet.

- Hvis man laver for mange af sådanne arrangementer og hver gang lukker portene for den mere almene brug, så stopper parkerne jo med at være offentlige.

Derfor er det vigtigt for foreningen, at man har en restriktiv politik og ikke skalter og valter med parkernes arealer.

- For vi har kun dem, vi har, siger Birgitte Ingrisch.

Gør som New York

Fredningslederens forbillede er Central Park i New York.

- Vi skal se på vores parker, som New York ser på Central Park. Det er et no-go område. Det skal ligge der og være et grønt åndehul for byens voksende befolkning. Derfor er det vigtigt, at vi får fredet og beskyttet vores egne parker.

Aalborg Kommune er den seneste i rækken af kommuner, der freder sine bynære parker. Det har København, Frederiksberg og Odense allerede gjort. I fjor blev Botanisk Have i Århus fredet.

Facebook
Twitter