Kommuner kæmper med faldefærdige huse: I Børglum har nedbrændt ruin stået forladt i et år

Selvom kommunerne gerne vil fjerne faldefærdige bygninger, er kampen svær, lyder det fra organisation og juraekspert.

Selvom både borgere og kommunen er utilfredse med, at det nedbrændte hus i Børglum bare bliver stående, er det svært at gøre noget ved problemet. (Foto: Søren Flytkjær © DR Nórdjylland)

Selvom det snart er ved at være et år siden, at branden rasede og ødelagde huset i byen Børglum, står ruinen stadig tilbage med afsvedne mure lige midt på hovedgaden, som fører videre mod den nordjyske ferieby Løkken.

Før branden var huset velholdt, men nu står der kun en ruin med vakkelvorne vægge tilbage, og foran huset ligger bunker af det brændte tag hulter til bulter.

- Det skæmmer vores by. Folk bliver jo nervøse for, om det skal stå i lang tid – og hvorfor der ikke sker noget, siger Dianna Hybschmann Nielsen, der er formand for Foreningen Børglum og Omegn. Hun frygter, at ruinen også holder nye folk væk fra byen.

Selvom kommunen er klar til at fjerne ruinen, og en nabo står klar til at købe grunden, er det ikke lykkedes at få kontakt til ejeren af huset. Derfor bliver det stående - til stor irritation og bekymring i byen.

Fra den anden side af vejen har Lene Nielsen måttet se på det nedbrændte hus og samtidig samle bunker af Rockwool-isolering fra huset, som flyver rundt på hovedgaden og af og til ender i hendes have.

- Det er altså lang tid, når man kigger ud på det hver dag. Huset er sådan en øjebæ, som ingen har lyst til at se på. Og vi er en by, hvor der kører rigtig mange folk igennem, fordi de er på vej på ferie i sommerhusene i Løkken.

Selvom både borgere og kommuner ofte er enige, står der rundt omkring i landet stribevis af lignende faldefærdige huse, som ikke ligefrem pynter i bybilledet, men alligevel må blive stående, fordi kommunernes muligheder er begrænsede.

Det var ejeren selv der satte ild til huset - en ældre psykisk ustabil mand. Han drev tidligere et malerfirma fra huset. Han har fået og afsonet en dom for brandstiftelsen. (Foto: Søren Flytkjær © DR Nórdjylland)

Kommuner kan lave tvangsnedrivninger

- Jeg tror, at man rundt i de fleste kommuner i landet har sager, hvor man kæmper med at få fat på ejeren, siger Steffen Damsgaard, formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er jo især ærgerligt for de landsbyer, som bliver ramt af det, hvor der måske står en ruin eller en faldefærdig bolig i flere år.

Allerede nu frygter formanden for borgerforeningen, hvad det vil betyde for Børglum, hvis det nedbrændte hus får lov at blive stående på hovedgaden, hvor alle forbipasserende kan se det.

- Folk kommer jo igennem for at køre til Løkken. De så det nedbrændte hus sidste sommer, og nu kommer de til at se det igen næste sommer og tænke, at der ikke er sket en skid, siger Dianna Hybschmann Nielsen.

Ifølge Steffen Damsgaard oplever mange kommuner problemer med at få fjernet faldefærdige bygninger. (Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

- Vi er bange for, at der er folk, som ikke har lyst til at købe et hus i Børglum. Vi vil også gerne udbygge vores forsamlingshus og har søgt penge hos fonde. Vi er bange for, at de kigger på os og tænker: ’Ej, der er lange liggetider i den by, og de har også sådan nogle rønner til at stå.’

Ifølge Steffen Damsgaard er sager som den i Børglum besværlige at håndtere for kommunerne, fordi ingen ønsker at komme på kant med den private ejendomsret. Alligevel er der kommuner, som er lykkedes med at gøre noget ved problemet.

- Jeg ved, at der er kommuner, som er ret offensive i deres håndtering af den her type sager, hvor man er ude med alle de anvisninger, som er i loven, og også kan lave tvangsnedrivninger, når der for eksempel er fare for forbipasserende.

Ifølge formanden er det vigtigt, at kommunerne sørger for at dele de erfaringer, de samler ind, når de står med sager af denne slags.

- På den ene side kunne man ønske sig, at der var lidt flere værktøjer i skuffen, man kunne bruge som kommune. Men jeg synes også, man skal prøve, om man i nogle tilfælde kunne komme et skridt videre med den nuværende lovgivning, siger han.

I Hjørring Kommune har man indtil nu også været ret låst i forhold til, hvilke muligheder man har haft, fortæller direktør for Kultur, Teknik og Miljø, Bettina Hedeby. Men hun forstår udmærket borgernes frustration, og kommunen står klar med penge til at rydde grunden.

- Ejeren kan vi ikke få kontakt til eller lave en aftale med lige nu. Det vil sige, at vi står lidt som en kastebold mellem forsikringsselskab og kreditforeninger. Men vi vil rigtig gerne nå frem til, at vi kan få lavet en aftale om nedrivning, fordi det er ikke godt, som det står nu.

Lene Nielsen (til venstre), Diana Hybschmann Nielsen og Gitte Øllgaard Dahl foran huset på hovedgaden i Børglum. Fra byen er der kun cirka otte kilometer til feriebyen Løkken. (Foto: Søren Flytkjær © DR Nórdjylland)

'Rigtig, rigtig svært at gøre noget ved'

Gitte Øllgaard Dahl ejer et lille hotel i Børglum og er også genbo til det nedbrændte hus. Hun mærker, hvordan ruinen også påvirker hendes forretning.

- Hvis man kommer kørende ned gennem hovedgaden og tænker, at man trænger til en overnatning, så er det nok ikke det første sted, man vælger, når man kigger over på den anden side af vejen.

Juraprofessor Carsten Munk-Hansen fra Aalborg Universitet kender selv til problemet med faldefærdige bygninger, for der står nemlig også én i den lille by tæt ved Herning, hvor han bor.

Men kigger man på loven, har kommunerne svært ved at gøre noget ved problemet, forklarer han.

- Det er ganske enkelt. For udgangspunktet er, at ejeren bestemmer over sin ejendom. Og det kan være hammerirriterende for andre mennesker, hvis det ser rodet ud, eller der ligger en grim ruin, en nedbrændt bygning eller andre ting, som man synes skæmmer byen.

Det kan dog have en ’hel del’ at sige, hvis der er decideret fare for andre personer, som man oplever i Børglum.

- Så har kommunen ret og pligt til at skride ind. Det kan være, at man pålægger ejeren at hegne ejendommen ind. Men hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan man pålægge ejeren, at man skal nedbryde de dele, som udgør en fare for andre.

Hvis ejeren ikke selv vil, kan kommunen gøre det på ejerens regning, forklarer Carsten Munk-Hansen. Men hvis der ikke er nogen fare, så kan faldefærdige bygninger blive stående i mange år.

- I udgangspunktet er det rigtig, rigtig svært at gøre noget ved. Selve det, at det ser grimt ud, det kan være man skal finde sig i det til evig tid – og det kan man ikke gøre noget ved.

Efter DR har henvendt sig, oplyser Hjørring Kommune, at den har sendt medarbejdere ud for at se, om afspærringen omkring det nedbrændte hus er tiltrækkelig samt at kommunen arbejder på at få det nedbrændte hus på tvangsauktion.