Kommuner: Psykisk syge misbrugere får dårligere muligheder

Kommuner protesterer mod at regioner skal overtage behandling af psykisk syge misbrugere.

I forbindelse med sundhedsreform vil Regeringen flytte ansvaret for behandling af psykisk syge misbruger fra kommunerne til regionerne. (Modelbillede) (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det får alvorlige konsekvenser for psykisk syge misbrugere, hvis behandlingen bliver flyttet fra kommunerne til regionerne, som regeringen har varslet.

Sådan lyder det fra landets fem kommunekontaktråd, som har sendt et brev til sundhedsministeren og udtrykt deres bekymring.

Formand for Nordjyllands kommunekontaktråd, Arne Boelt fra Socialdemokratiet, frygter at ændringen vil gå ud over de udsatte borgere.

- Det vil være bedst for borgeren, at behandlingen er så tæt på som muligt. Både afstandsmæssigt og i forhold til familien, siger han.

Kommuner: Skidt med langt til behandling

Hvis behandlingen rykker fra kommunerne over i regionerne, bliver den centraliseret, og dermed bliver behandlingen fjernere, siger Arne Boelt.

- Rigtig mange borgere, der har de her problemer, har det særligt svært med at komme i behandling, hvis der er for lang afstand, siger han.

Ekspert: Regioner mangler erfaring

Ifølge lektor ved Center for Rusmiddelforskning, Morten Hesse, kan der opstå problemer, fordi regionerne mangler erfaring i misbrugsbehandling af psykisk syge.

- De har ikke haft den store interesse for det historisk, så de har ikke opbygget kapaciteten til at arbejde med den problemstilling.

Udvalgsformand afviser kritikken

Men formanden for social- og psykiatriudvalget i Danske Regioner, Sophie Hæstorp Andersen (S), afviser kritikken. Tværtimod giver det god mening at placere ansvaret for behandlingen i regionerne, mener hun.

- Det kræver specialiseret viden at have at gøre med folk, der både har et misbrug og en psykisk diagnose. Regionerne har i forvejen ansvaret for den psykiatriske behandling, så det giver god mening at samle ansvaret for patienterne hos os, siger udvalgsformanden.

Og hun understreger samtidig, at borgerne fortsat kan få behandling tæt på hjemmet.

Fordi der er fem regioner, betyder det ikke, at der kun er fem tilbud. Vi har mange tilbud, og samtidig kan vi sætte viden, der skal til, for at behandle både misbruget og den psykiske sygdom samtidig, frem for at borgeren bliver kastebold mellem flere behandlingstilbud i kommunerne, siger Sophie Hæstorp Andersen (S).

Regeringen har varslet, at ændringen af behandlingen til de psykisk syge misbrugere skal ske i forbindelse med den kommende sundhedsreform.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra Sophie Hæstorp Andersen (S), der er formand for social- og psykiatriudvalget i Danske Regioner.