Kommuner serverer kaffe uden at kende produktionsforhold

Giftige pesticider og børnearbejde kan ligge bag den kaffe, som kommunen serverer.

Blandt de leverandører, der ikke kan garantere forholdene for kaffeproduktion, er JDE Professional (tidligere Merrild Professional/Merrild Coffee System), som ejes af den internationale kaffekoncern Jacob Douwe Egberts.

Når der er kaffe på kanden på plejehjemmet, lærerværelset eller borgerservice, er det langt fra sikkert, at den er fremstillet på forsvarlig vis.

Det viser en rapport fra researchcentret Danwatch.

Ifølge rapporten køber flere end 20 danske kommuner kaffe fra en leverandør, som ikke kan garantere, at kaffen er produceret under ordentlige forhold.

Det eer et problem, mener Tine Christensen, der er generalsekretær i Amnesty International Danmark.

- Det er bestemt noget, man bør tage meget, meget alvorligt, siger hun.

Rapporten bygger på data fra Brasilien og viser blandt andet, at dele af kaffeplukkerne kan være børn, og at der nogle steder arbejdes med giftige pesticider, som er ulovlige i Europa.

Kommune vil undersøge aftale

Hos Amnesty mener man, at kommuner bør gør mere for at sikre sig, at kaffeproduktionen er i orden.

- Som statslig myndighed har man jo et særligt ansvar under FN's retningslinjer. Det må vi selvfølgelig forvente, at man lever op til her, siger Tine Christensen.

Det er blandt andet er Hjørring Kommuner, der ikke har klarhed over, hvilke forhold leverandører og producenter byder deres arbejdere.

Her vil man nu undersøge sine aftaler nærmere, siger kontorchef i kommunen Jens Larsen.

- Hvis leverandøren over for os kan dokumentere, at produktet er produceret under forsvarlige forhold, vil vi selvfølgelig fortsætte med at aftage kaffen. Men kan de ikke, er vi nødt til at tage kontrakten op til overvejelse, siger han.

Danske kommuner og regioner køber hvert år kaffe for tocifrede millionbeløb.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.