Kommuner tilbyder hjælp fra afstand: Flemming får ”besøg” på Skype hver morgen

I syv nordjyske kommuner kan psykisk syge og udviklingshæmmede borgere få kontakt til deres bostøtte via Skype.

Hver morgen har Flemming Pedersen direkte forbindelse til sin bostøtte Magda Christensen via Skype. Hun hjælper ham med praktiske gøremål. Og har tid til hyggesnak. (Foto: Rasmus Jungersen © DR P4 Nordjylland)

"Godmorgen Flemming - har du haft en god weekend?"

En smilende Magda Christensen toner frem på computerens Skype-forbindelse.

"Har du fået noget post eller nogle mails siden sidst, vi skal se på?", lyder det i pc-højttaleren fra den kommunale bostøttemedarbejder.

Flemming Pedersen er udviklingshæmmet og åbner hver morgen computeren for at modtage online-hjælp fra Brønderslev Kommune.

- Når jeg får noget digital post for eksempel. Så synes jeg, at fire øjne er bedre end to, siger han.

Hjælp til praktiske opgaver som breve og vejledning i rengøring for psykisk syge og udviklingshæmmede borgere er blevet et fast tilbud i syv nordjyske kommuner.

Via computeren kan Flemming Pedersen komme i kontakt med sin bostøtte, uanset hvor han er og få hjælp til både stort og småt.

- Vi har næsten en halv time til at hyggesnakke i. Både om hverdagsting og arbejde. Vi snakker om politik og fitnesstræning og byture. Alt muligt, siger han.

Og det er netop styrken ved konceptet, fortæller afdelingsleder for handicap og psykiatri i Brønderslev Kommune Inger Thorup Jensen.

- På den måde får vi mulighed for at være i hyppigere kontakt med en del af de borgere. Det kan være en stor gevinst i forhold til at støtte dem i at have en struktur i dagligdagen, siger hun.

Stadig plads til fysiske besøg

Brønderslev Kommune har tilbudt online-hjælpen siden oktober sidste år - og den kommer ikke til at erstatte fysiske besøg.

- Det er og bliver et supplement til den fysiske hjælp i hjemmene, siger Inger Thorup Jensen.

Bostøttemedarbejder Magda Christensen erkender, at det ikke altid er ideelt med Skype.

- Det må aldrig blive for at spare penge. Det er et redskab på linje med andre redskaber i vores arbejder. Det skal være i samspil med borgeren, siger hun.

Online-redskabet sparer tid for medarbejderne og kan betyde besparelser for kommunen. Men det er ikke den eneste gevinst, understreger afdelingsleder Inger Thorup Jensen.

- Det kan også netop være det, der skal til for, at borgeren bedre kan klare at være i eget hjem, siger hun.

For Flemming Pedersen har hjælpen gjort en forskel - især om morgenen, inden han møder som kassemester i Føtex.

- Så bliver jeg ikke så stresset, inden jeg skal på arbejde.

Facebook
Twitter