Kommuner vil sagsøge staten: Men det bliver svært, mener professor

Det kan vise sig umuligt at føre en retssag, mener Per Nikolaj Bukh.

Flere kommuner overvejer at sagsøge staten efter udligningssystemet har kostet kommunerne millioner. Hjørrings borgmester regner med opbakning til sagen fra mindst ti kommuner i landet. Arkivfoto (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En række af landets kommuner overvejer at sagsøge staten, fordi de mener, de er blevet snydt for millioner af kroner i udligningssystemet. Flere af dem bakker derfor op om det søgsmål, som Hjørring Kommune har bebudet, at den har på vej mod staten.

Men det kan vise sig umuligt at føre en retssag.

Det vurderer professor i ledelse og organisation Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.

- Jeg kan sagtens forstå deres ærgrelse over, at de har fået for få penge, men sagen er jo, at man simpelthen bare har valgt, at der ikke skal kompenseres for det, så det kan man hverken klage over eller føre retssag efterfølgende på, siger professoren.

Gjorde ministerium opmærksom i 2014

Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) har bebudet et sagsanlæg mod staten, fordi der ikke er taget højde for udlændinges uddannelsesniveau i det system, der udligner økonomien mellem kommunerne.

Det har betydet, at kommuner med mange højtuddannede udlændinge har fået samme tilskud som kommuner med mange udlændinge uden uddannelse. I eksempelvis Jammerbugt og Brønderslev kommuner mener man derfor, at man hver især er gået glip af 51 millioner kroner, og på Lolland drejer det sig om 111 millioner kroner over tre år.

Hjørrings borgmester regner med opbakning til sagen fra mindst ti kommuner i landet. Foreløbig har Jammerbugt, Brønderslev, Lolland og Esbjerg kommuner meldt sig klar til at drøfte et sagsanlæg.

Kommuner sender tydeligt signal

Det sender et tydeligt signal om utilfredshed, siger professor Per Nikolaj Bukh - også selvom han altså mener, at en retssag er urealistisk.

- Så skal man jo også huske, at der her inden længe er nogle særtilskud, der skal fordeles mellem kommunerne, og der kan det jo godt være, at de kommuner, som kan rasle mest med sablen, føler, at de står bedst i forhandlingerne om at få tilskud, siger Per Nikolaj Bukh.

Han kalder det for relativt usædvanligt, at en gruppe kommuner overvejer at føre en sådan principiel sag mod staten, og han mindes ikke at have hørt om lignende i den størrelse.

Rettelse: Vi har tidligere skrevet, at det var en fejl hos Danmarks Statistik, der var skyld i, at der ikke blev taget højde for udlændinges uddannelsesniveau. Men ifølge Danmarks Statistik var der fra 2006 til 2016 ikke finansiering til at registrere om indvandrere havde en uddannelse eller ej. Derfor er de blevet kategoriseret som uden uddannelse.

Facebook
Twitter