Kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde via succesmodel: "Min mentor fik tændt en ny drøm i mig"

Hjørring Kommune får langt flere sygedagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

Erik Weinkouff fra Hjørring fik tilknyttet en mentor via Hjørringmetoden. Nu er kan igen under uddannelse.

Selvom man har været på kontanthjælp i 20 år eller er ramt af sygdom, kan det godt lade sig gøre at komme i arbejde eller i gang med en uddannelse igen.

Det har de gode erfaringer med i Hjørring Kommune, hvor man har lavet den såkaldte Hjørringmetode, som skal hjælpe borgere, der er i risiko for at ende i længerevarende offentlig forsørgelse.

Ifølge en evaluering fra Aalborg Universitet er antallet af timer, som de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere arbejder, steget med 50 procent per år i Hjørring Kommune sammenlignet med en kontrolgruppe, som består af borgere fra seks andre nordjyske kommuner.

Kommunerne er Frederikshavn, Aalborg, Vesthimmerlands, Mariagerfjord, Morsø og Thisted.

Tallet er udregnet over en periode fra januar 2015 til august 2017.

Tallene overrasker Thomas Klimek, formand for arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget i Hjørring Kommune.

- Jeg er selvfølgelig begejstret. Vi forventede, at det så godt ud, men det ser jo mere end godt ud, siger han.

Tidligere har det blandt andet været et problem, at sagsbehandlingen kunne tage lang tid, da kommunens ansatte skulle vente på mange forskellige dokumenter fra mange afdelinger.

Derfor har man i Hjørringmetoden blandt andet oprettet tværfaglige teams, så både sagsbehandlere, fysioterapeuter, sygeplejersker og psykologer arbejder sammen og får løst problemerne med det samme.

Mentor fik samlet Eik op

En af dem, som har været en del af Hjørringmetoden, er Eik Weinkouff på 28 år fra Hjørring.

Han lider af GUA, gennemgribende udviklingsforstyrrelse og andet, en mild for form for autisme. Indtil for to år siden var hans drøm at blive lærer, men han kun ikke klare uddannelsen og fik efterfølgende en depression.

- Det var en meget stresset tid. Jeg måtte se mig slået og kunne ikke få min drøm opfyldt, og det slog mig helt ned, siger Eik Weinkouff.

Derfor henvendte han sig til Hjørring Kommune via jobcenteret, som satte ham i gang med et nyt forløb via Hjørringmetoden, hvor han blandt andet blev tildelt en mentor.

- Det var første gang, jeg rigtig fornemmede, at der var en, som lyttede til min historie. Han fik mig samlet op.

I dag har Eik Weinkouff gennemført grundforløbet på en uddannelse i lager og logistik og er til dagligt i praktik på AMU Praktikcenter i Aalborg.

- Min mentor fik tændt en ny drøm i mig og fik mig til at fokusere på min autisme som en styrke i stedet for en sygdom. Lagerarbejde og logistik passer perfekt, for jeg er god til at organisere mig og sætte ting i systemer, siger han.

Færre sager for sagsbehandlerne

Ernst Hansen er beskæftigelsesmentor i Hjørring Kommunes uddannelsesafdeling, og var mentor for Eik Weinkouff. Ifølge ham er det vigtig at støtte borgerne i netop deres situation.

- Det handler om deres hverdag. Det er utroligt vigtigt at gøre tingene meget konkrete. Nogle af dem jeg møder kommer måske med en knust drøm om job eller uddannelse. Så er det vigtigt at finde netop deres kompetencer og give dem troen på en ny drøm, siger han.

Et andet af tiltagene i Hjørringmetoden er, at alle sagsbehandlerne har fået halveret antallet af deres sager, og det er en af grundene til succesen, siger Rasmus Ravn, ph.d.-studerende på arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, som har stået for evalueringen af metoden.

- Færre sager betyder bedre mulighed for at opbygge et konstruktivt samarbejde og en god relation til borgerne. Det særlige ved metoden er, at den tager et helhedshensyn af borgeren.