Kostskoleelever ånder lettet op: Det her skal aldrig ske igen

Tidligere elever på Gravenshoved har fået en undskyldning og ønsker mest af alt, at historien aldrig gentager sig.

René Vinding Christensen blev elev på Gravenshoved Kostskole i 1990 og er i dag talsmand for de elever, der har klaget over behandlingen til Aalborg Kommune. (© PRIVATFOTO)

Rettelse: Det er blevet præciseret i hvilken årrække, at beretningerne primært stammer fra.

En uforbeholden undskyldning fra et enigt byråd.

Det var, hvad de tidligere elever fra Gravenshoved Kostskole i aftes blev præsenteret for af politikerne i Aalborg Kommune efter et utal af beretninger om fysisk og psykisk vold.

Beretningerne stammer primært fra en periode fra 1970'erne til 1992, hvor Gravenshoved lukkede.

Aalborg Kommune sendte nordjyske børn, som ikke kunne håndteres i den almindelige skole, til Gravenshoved i Sønderjylland for at blive rettet af.

I flere tilfælde endte det ifølge eleverne med tvangsfodring, voksne, der holdt eleverne fysisk nede eller kastede dem ind i vægge og møbler, ufrivillige godnatkys fra mandlige pædagoger og sågar seksuelle overgreb.

Selvom det var nogle helt andre politikere og ansatte ved kommunen, der havde ansvaret for at sende eleverne afsted dengang, så betyder det noget, at nutidens politikere siger undskyld.

Sådan lyder det fra René Vinding Christensen, tidligere elev og talsmand for de elever, der er stået frem med personlige beretninger.

- Vi er meget lettede. Vi har ventet lang tid på at se, hvor byrådet lå henne i det her, og hvad de har gjort sig af tanker. Så vi er enormt glade for, at de har rakt den her hånd frem, siger han.

Nogenlunde samme reaktion lyder fra Mogens Johannesen, der havnede på skolen som 14-årig og var elev i 1990.

- Det giver jo en ro. Det bekræfter, at vi er blevet taget alvorligt, siger han.

Må aldrig ske igen

Sammen med omkring 20 andre tidligere elever, var de to mødt op ved byrådsmødet mandag, hvor politikerne skulle tage stilling til en længe ventet advokatundersøgelse om beretninger fra Gravenshoved.

I advokatundersøgelsen blev det vurderet, at beretningerne var troværdige, og ud over en undskyldning har politikerne givet de elever, der har været udsat for fysisk og psykisk vold, løfte om erstatning eller godtgørelse.

At der også bliver tale om erstatning er afgørende, mener René Vinding Christensen.

René Vinding Christensen (tv) og Mogens Johannesen (th) med advokatundersøgelsen, da den blev offentliggjort i starten af januar. (Foto: © Christine Nørgaard - DR Nordjylland (arkiv))

- Det, at man giver en undskyldning, er ikke noget, man kan bruge til alverden, hvis ikke der ligger handling og mening bag, siger han.

- Men det indtryk, vi har fået i dag, er, at det gør der.

Ud over erstatning vil de tidligere elever have politikerne og Aalborg Kommune til at sikre, at noget lignende aldrig kan finde sted igen.

- De undskylder i bund og grund for nogle andre, som har gjort det, så jeg håber selvfølgelig, at man har taget det her til efterretning, så det aldrig kommer til at ske for andre børn på en anden skole, siger Mogens Johannesen.

Grundigt, men hurtigt

Inden der reelt kan blive tale om erstatning, skal kommunen først undersøge, hvordan det rent juridisk kan lade sig gøre.

På grund af forældelse vil ingen af de tidligere ansatte på kostskolen blive retsforfulgt.

Og spørgsmålet om erstatning fra kommunen side er ikke noget, der kan klares på en eller to dage, har borgmester Thomas Kastrup-Larsen gjort klart.

Det skal gøres grundigt, og der kommer ikke en konklusion på det i morgen, har han sagt.

Både Mogens Johannesen og René Vinding Christensen er dog fortrøstningsfulde i forhold til at få sagen håndteret inden for en overskuelig fremtid.

- Jeg tror ikke, vi kigger ind i en urimelig lang ventetid. Jeg tror, vi er godt på vej. De er også interesserede i, at vi får det det her afsluttet og lukket på en ordentlig måde for alle parter, siger Mogens Johannesen.

- Når kommunen ønsker, at noget skal gøres grundigt, så er det selvfølgelig vigtigt at få en dialog med dem om, om det er politikersnak for langsomt, eller om det er rent menneskeligt og fagligt, at man faktisk vil gøre det her ordentligt og inden for rimelig tid. Det betyder selvfølgelig noget, siger René Vinding Christensen.